Coronanieuws

Eerste prik een daalder waard

APELDOORN – In Sporthal Mheenpark in Apeldoorn is de GGD Noord- en Oost-Gelderland vrijdagochtend gestart met het vaccineren van medewerkers in de langdurige zorg. Het betrof vijf medewerkers van Zorggroep Apeldoorn, Marga Klompé, Zorggroep Noordwest Veluwe, Atlant en Sensire.

Onder toeziend oog van Jacqueline Baardman, Directeur Publieke Gezondheid GGD NOG, en de pers werden de eerste vaccinaties toegediend. Baardman vertelde blij te zijn met de start van de vaccinaties in haar regio: “De medewerkers in de langdurige zorg hebben het zwaar gehad de afgelopen maanden. En de druk op hen is nog steeds erg groot. Laten we hopen dat we met dit grootschalige vaccinatieprogramma kunnen toewerken naar een relaxtere zomer dan vorig jaar.”

‘Prik pijnloos en zonder bijwerkingen’
Eén van de vijf gelukkigen die vrijdag de prik mochten ontvangen, is de 23-jarige Luc Dalemans (zie foto), werkzaam als verpleegkundige bij Zorggroep Apeldoorn. “Ik werd eigenlijk toevallig hiervoor gekozen. Ik was aan het werk en kreeg deze vraag voorgelegd, een paar weken geleden. Natuurlijk zei ik meteen ja!”

Dalemans is bijna twee jaar geleden begonnen als verpleegkundige op de orthopedische revalidatieafdeling van verpleeghuis Randerode in Ugchelen. Precies dit verpleeghuis is tot op heden enorm coronaproof gebleken, zegt Dalemans. “In al die maanden is één persoon bij ons positief getest geweest, maar dat was bij een sneltest. Uiteindelijk bleek ook dit toch negatief te zijn. Niettemin kon deze prik voor mij niet snel genoeg komen en heel fijn: hij was ook pijnloos en zonder bijwerkingen.”

En nee, Luc gaat nu niet meteen weer familie en vrienden knuffelen. “Pas na de tweede prik ben je veilig voor besmetting, over een paar weken dus. Het fijne van deze eerste vaccinatie is alvast dat ik nu volledig inzetbaar blijf op de werkvloer.”

Complexe taak
Jacqueline Baardman blikt vervolgens terug op ‘een aantal hectische dagen’ bij de diverse GGD’en. “Natuurlijk, vaccineren is een van onze belangrijkste opdrachten, niet alleen voor corona maar op verschillende gebieden. Toch is de omvang van dit vaccinatieprogramma ook nieuw voor ons. Daar komen dan nog de vele teststraten bij. Een complexe taak, maar alles is gelukkig goed gegaan. We zijn door de jaren heen hierin wel een geoliede machine geworden.”

Ze wijst eens te meer op de toenemende vaccinatiebereidheid onder de Nederlanders en de GGD’en spelen daar op in door het aantal priklocaties verder te gaan uitbreiden. “Wat betreft deze locatie in de Mheenhal: hier gaan we dagelijks 450 mensen vaccineren en ervoor zorgen dat de mensen binnen drie weken hun tweede prik krijgen. We hoorden het al zeggen aan de vooravond van de eerste landelijke vaccinatie op 6 januari: er gloort nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel.”