Coronanieuws

Coronateststraat Vaassen naar Apeldoorn

Iedereen met milde, coronagerelateerde klachten kan zich laten testen bij één van de teststraten van de GGD. In Noord- en Oost-Gelderland waren er teststraten in Zelhem en Vaassen. Laatstgenoemde testlocatie verhuisde per 22 juni naar het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Mensen worden automatisch ingepland bij de nieuwe teststraat en kunnen er alleen met een afspraak terecht. 

Directeur Publieke Gezondheid Jacqueline Baardman legt de achtergrond van de verhuizing uit: “De nieuwe testlocatie in Apeldoorn maakt het makkelijker om sneller op te kunnen schalen naar twee of drie teststraten. We hopen natuurlijk dat dit niet nodig is, maar als het moet dan zijn we daarop voorbereid. Daarnaast is het Zwitsalterrein in Apeldoorn een centrale plek die goed bereikbaar is.”

Landelijk afsprakennummer

Om een testafspraak te maken is het landelijke afsprakennummer 0800-1202 beschikbaar. Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 tot 20.00 uur, bereikbaar. Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft, passend bij het coronavirus. Denk aan verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. De beller krijgt de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Coronatest

Bij de test worden met twee wattenstaafjes neus- en keelslijm afgenomen. Dit kan een vervelend gevoel geven. Het materiaal wordt nog dezelfde dag opgehaald en naar het lab gebracht. In Nederland werken er nu zo’n 50 laboratoria mee aan het analyseren van de coronatests. Het virus wordt eerst inactief gemaakt in een beveiligde omgeving, zodat de monsters veilig geanalyseerd kunnen worden. Daarna wordt met zeer geavanceerde apparatuur gekeken of het coronavirus daadwerkelijk aanwezig is in het afgenomen materiaal. In de meeste gevallen zijn de resultaten al binnen één dag vast te stellen in het lab. De GGD streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag bekend te maken aan de geteste persoon. Wegens de grote hoeveelheid tests kan dit langer duren. Men kan na 48 uur er ook voor kiezen om zelf te bellen.

De test wordt betaald door de overheid en is daarom gratis voor de mensen die er gebruik van maken. Kijk voor meer informatie op www.ggdnog.nl.