Coronanieuws

‘Beperking in genodigden bracht spanning binnen families’

In 2020 zijn er in totaal 168.566 mensen overleden in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Van deze uitvaarten golden er bij bijna 9 van de 10 coronamaatregelen. Bij 79% van deze uitvaarten met coronamaatregelen hebben de nabestaanden het aantal gasten voor de afscheidsdienst moeten terugbrengen tot 30 personen of minder. Twee derde van deze nabestaanden kon hierdoor belangrijke personen voor hen of de overledene niet uitnodigen. Dit blijkt uit de uitvaartmonitor van Monuta onder opdrachtgevers van uitvaarten in 2020.

“Afscheid nemen van een dierbare kun je maar één keer doen, het is belangrijk dat nabestaanden daarom een goed gevoel eraan overhouden voor het verwerken van hun verdriet. Als er op een uitvaart of condoleance van je overleden dierbare veel mensen komen, geeft dat een gevoel van troost. Het bevestigt hoe geliefd iemand was. Uit de uitvaartmonitor blijken er meer nabestaanden te zijn geweest dan we dachten die het afgelopen jaar vervelende keuzes hebben moeten maken over wie aanwezig kon zijn bij de uitvaart door de beperkingen die golden. Bij een gemiddelde uitvaart zijn namelijk, zonder coronamaatregelen, ongeveer 50 mensen aanwezig. Nabestaanden vonden het in eerste instantie lastig om te kiezen wie er wel en niet uitgenodigd kon worden. Als de keuze eenmaal was gemaakt, hadden zij er vrede mee en konden ze zich richten op het afscheid nemen. We kregen van onze lokale uitvaartverzorgers ook wel terug dat nabestaanden het heel intiem vonden met een kleiner gezelschap”, zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.

Aantal personen

Door de anderhalvemetermaatregel kunnen er minder mensen in een ruimte verblijven. Hierdoor is een uitvaartlocatie beperkt in het aantal mensen die zij kunnen toelaten voor een afscheidsdienst. Daarnaast waren eventuele uitwijkmogelijkheden zoals grote evenement- of horecalocaties lange tijd gesloten. Als laatste golden er in 2020 geruime tijd beperkingen van het aantal aanwezigen bij een uitvaart. Door alle maatregelen heeft tijdens de coronacrisis twee derde van de nabestaanden, belangrijke personen, voor hen of de overledene, niet uit kunnen nodigen voor de uitvaart. Dit heeft in de helft van de gevallen geleid tot vervelende of pijnlijke situaties tussen familieleden of andere nabestaanden. Bij 20% leverde dit spanningen op.

Uitvaarten tijdens coronacrisis

Het afgelopen jaar – en nu nog – gelden er beperkingen voor uitvaarten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Top 3 coronamaatregelen waar mensen mee werden geconfronteerd in 2020 bestaat uit het beperken van het aantal genodigden tot 30 personen, het houden van 1,5 meter afstand tussen aanwezigen en het ontbreken van een persoonlijk condoleancemoment. Toch kijkt 98% van de mensen die direct betrokken waren bij het regelen van een uitvaart met een goed gevoel terug op het afscheid en hoe dat uiteindelijk is georganiseerd.

Persoonlijke condoleance   

Persoonlijk condoleren was niet altijd mogelijk in 2020. Er werden alternatieven bedacht om dit toch mogelijk te maken zoals een walk through of drive through condoleance, een apart rouwbezoek of op een ander moment een afspraak met de nabestaanden maken. Afwezigen konden de plechtigheid vaak op afstand volgen via livestream of terugkijken op film. De nabestaanden kozen uiteindelijk wat zij vonden passen bij de overledene en henzelf.