Stedendriehoek

Conversietherapie van binnenuit onthuld

Zvi Landsman is een cum laude afgestudeerde regisseur en cinematograaf uit Jeruzalem. Als jongeman groeide hij op in een streng religieuze omgeving en hij kent de praktijken van ‘homogenezing’ van binnenuit. In zijn nieuwste film The Therapy geeft hij een zeldzaam kijkje in deze controversiële praktijk en de impact die het heeft op degenen die het ondergaan. “Ik denk dat opgroeien in een religieuze omgeving, terwijl ik homo ben, me heeft gemaakt tot wie ik ben en mijn filmmaken zoals het is. Ik probeer een manier te vinden om traditie te combineren met mijn eigen authenticiteit.”

The Therapy won de Special Jury Award tijdens het Tel Aviv International Documentary Filmfestival 2021 en is op 10 januari te zien bij Movies that Matter On Tour in Gigant. Na de voorstelling volgt een nabespreking in de zaal.

Wat is conversietherapie?
Conversietherapie is een verzamelnaam voor pseudo-wetenschappelijke behandelingen met als doel de seksuele gerichtheid of de genderidentiteit van slachtoffers te veranderen tot de heersende norm. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van veelvuldige gebedssessies (soms met duiveluitdrijving) of speciale jeugdkampen waarin lhbtiq+ jongeren worden ‘genezen’ van hun seksuele identiteit. Ethisch zijn deze therapieën niet te verantwoorden en de effectiviteit is nooit aangetoond. De schadelijke gevolgen zijn wel bekend: de therapie veroorzaakt depressie, angststoornissen, schuldgevoelens, paniekaanvallen, zelfhaat, sociale isolatie en kan leiden tot suïcidale gedachten. Hoewel in veel landen al verboden is dit in Nederland nog niet bij wet geregeld. Wel is er augustus jl. een initiatiefwetsvoorstel ingediend bij de Raad van State. Hierin worden zowel het uitvoeren als het aanbieden van reclame voor conversietherapie strafbaar gesteld. Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld in de Tweede Kamer.

The Therapy
Nadat zijn vrouw van hem scheidde toen ze erachter kwam dat hij homoseksueel materiaal bekeek op internet, wendde Lev (54) zich in wanhoop tot zijn rabbi, die hem een conversietherapeut aanraadde. Al sinds de universiteit probeert hij af te komen van zijn aantrekking tot mannen, maar het komt altijd terug. Voor Lev helpt de therapie te zijn wie hij wil zijn. Hij hoopt ‘normaal’ te worden, zodat hij weer een vrouw kan trouwen. Student Ben (23) groeide op in de ultra-orthodoxe gemeenschap. Hij volgt al zeven jaar conversietherapie en heeft een sterke band met zijn therapeut. Maar nu doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk en komt hij erachter dat het wordt beschouwd als schadelijk. The Therapy is een open en kwetsbaar portret van twee mannen die worstelen met hun homoseksualiteit en hun weg proberen te vinden in de joods orthodoxe cultuur. Als kijker wens je Ben en Lev meermaals een knuffel toe. En het inzicht dat ze mogen zijn wie ze willen zijn.

Wanneer & kosten
10 januari 2023 om 20.00 uur | The Therapy (Engels ondertiteld), Tickets zijn te koop bij Gigant, online www.gigant.nl of aan de balie. Telefonisch reserveren kan ook: 055 -521 63 46. Ticketprijs met CJP €5.