Stedendriehoek

Controle op teken blijft aandachtspunt

Vandaag start de Week van de teek. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet en daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken is dan ook belangrijk. Deze week wordt georganiseerd door Stigas, samen met een groot aantal organisaties.

Veel kennis over de teek
Uit onderzoek van Stigas blijkt dat werkenden in de sectoren hoveniers en groenvoorziening, bos en natuur en groen, grond en infra al veel weten over de risico’s van teken. Zij zijn zich ervan bewust dat zij beschermende maatregelen moeten nemen en zich ook regelmatig moeten controleren.

Meer aandacht voor duidelijke afspraken
Maar er is ook nog veel te winnen. Bedrijven kunnen meer aandacht hebben voor duidelijke afspraken, het inschatten van de risico’s, voorlichting geven en het verstrekken van middelen die beschermen tegen teken. Voor wie in het groen werkt, blijft regelmatige controle en het snel verwijderen van teken van cruciaal belang.

Activiteiten Week van de teek
In deze week vinden veel activiteiten plaats zoals een vragenuurtje van RIVM en een webinar van FNV. Op de website van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij staan vernieuwde artikelen en zij hebben een paperback uitgebracht.
Speciaal voor iedereen die in het groen werkt organiseert Stigas tijdelijk het Tekenspreekuur. Deskundige in het voorkomen van tekenbeten Mirjam de Groot beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Voor meer informatie: www.weekvandeteek.nl