Stedendriehoek

COLUMN Renske Kruitbosch | LETTERSOEP

Zelden schrijf ik iets persoonlijks over mezelf. Beetje onbelangrijk, zo voelt het. Ik hoop niet dat u er op zat te wachten, want dan wacht u al een jaar of vier. 2018 Was het jaar dat ik voor Nieuwsblad Stedendriehoek ging tikken. In de zomer komt de krant één week niet uit. De rest van de tijd heb ik elke week, non-stop, geschreven. Een paar keer had ik griep, maar ze konden me die laptop niet uit mijn klamme koortshanden trekken. Zo een 200 columns hebben de revue gepasseerd.
Gestrekte benen, zachte scènes. De oplettende lezer ziet een soort kentering van de pittige praat naar wat lieflijk geschreven stukken. Sinds twee jaar schrijf ik dagelijks voor een andere krant. Zes dagen per week ben ik te vinden achter mijn typmachine. Ruim 300 columns per jaar. Ik krijg vaak de vraag of het niet een keer ‘op’ is. Dat weet ik niet goed. Ik denk het niet.
Het gekke is aan schrijven, dat de geschreven woorden vaak duidelijker zijn dan mijn eigen gedachten. Dikwijls begin ik aan een column en heb ik geen idee waar het eindigen zal. Natuurlijk poets je na, uiteraard fiets je er mooie(re) zinnen in dan die je aanvankelijk gelettersoept hebt. Schrijven is zoals het leven, eigenlijk.
Twee jaar geleden wilde ik starten met wat stand-up comedy. We weten allemaal wat de Co-pauze daarmee deed. Dat liep in een ander soort soep. Goh, tussen u en mij, het voelt heel gek om echt zo persoonlijk tegen u aan te praten. Maar ik ga gewoon dom door.
Mensen vragen vaak verwonderd hoe ik mezelf zo dwing om door te gaan. Hoe ik het lef durf te tonen in mijn schrijven, terwijl ik in gewoon contact juist zo zacht ben. Ze willen weten waarom ik de comedy zo schitterend vind om te maken.
Ik zal u zeggen, ik weet het niet. Ik wil het leven met beide handen bij de kladden grijpen en er alles uit halen wat er in zit. Dingen doen die ik dood- maar dan ook werkelijk doodeng vind. Zoals op een podium klimmen en een (grappig) verhaal vertellen. Vrijdag 19 augustus sta ik in Twello. In een café. Mocht u het leuk vinden, dan kunt u een kaartje kopen. Borreltje zit er bij inbegrepen. Ik spreek u sowieso over twee weken weer. Kijk er naar uit. Naar alles in het leven, eigenlijk.
Kaartverkoop: www.renskekruitbosch.nl/product/renske-kruitbosch-nooit-meer-wat-van-gehoord