Stedendriehoek

College Tour met Alexander Pechtold op Walterbosch

APELDOORN – Alexander Pechtold was afgelopen woensdag te gast op het Veluws College Walterbosch voor een College Tour. Daar interviewde docent Tim Maatman samen met ruim 300 examenleerlingen de lijsttrekker van de D66.

door Jasper Rijk en Tim Maatman

Onder luid gejuich werd Pechtold welkom geheten waarna hij plaats nam op het podium. In de zaal zaten havo- en vwo-leerlingen die vragen hadden voorbereid. De eerste vraag was wat hij zich nog van zijn tijd op de middelbare school kon herinneren. “Wiskunde was mijn struikelvak maar de rest van de schooltijd ben ik goed doorgekomen.” Later, na een half jaar rechten te hebben gestudeerd, is hij kunstgeschiedenis gaan studeren. Op de vraag hoe lang hij heeft gestudeerd zei hij “sommige zeggen dat ik elf jaar heb gestudeerd, maar ik heb in de tussentijd ook veel gewerkt bij een veilinghuis.” Alleen zijn scriptie moest hij nog schrijven en zijn toenmalig vriendin (nu zijn vrouw) heeft hem overgehaald deze toch maar af te maken. “Ik ben nu heel blij dat ik toen heb doorgezet en dat ik nu een diploma op zak heb.”

Met een tiental dilemma’s werd hij vervolgens gedwongen om een aantal lastige keuzes te maken. Zo bleek hij graag op stedentrip te gaan en pakt hij het liefst de fiets. Toen hij moest kiezen uit de bril van Mark Rutte of het kapsel van Geert Wilders koos hij voor het kapsel want ‘dat kwam goed van pas bij de carnaval’. Dit werd met luid applaus ontvangen door de leerlingen. Ook verkoos hij een samenwerking met de SP boven de VVD omdat hij het hem wel een keer ‘spannend’ lijkt met de SP samen te werken. Tenslotte bleek hij liefhebber te zijn van de muziek van Justin Timberlake omdat deze zo vrolijk was, net als hij zelf.

Vanuit de zaal kwamen goede en interessante vragen. Zo wilden leerlingen graag weten of D66 het leenstelsel terug wilde draaien. Daar was volgens Pechtold geen sprake van. “Investeren in kwaliteit is beter dan cadeautjes geven.” Hij gaf nog aan dat D66 wil dat de OV-kaart voor een hele week gaat gelden zodat studenten veel mobieler zijn en ook makkelijker een bijbaantje kunnen zoeken. Op de vraag of hij het terugdraaien ook niet zou overwegen als blijkt dat het leenstelsel niet de gewenste effecten heeft, was hij kort: “Absoluut niet.”

Dat hij op een bank moest plaatsnemen was hij niet zo gelukkig mee. “Bij Jinek moest ik ook al op zo’n zweterige bank plaats nemen en dan ziet iedereen je benen. Van de SGP heb ik lange kousen gekregen die ik altijd draag onder mijn pak zodat mijn benen altijd onzichtbaar zijn.” Een feit waar de presentator nog wat van kon leren want die had te lage sokken aan waardoor zijn benen wel zichtbaar waren. Dat was volgens Pechtold geen schande omdat hij ‘nog jong’ is.

Pechtold werd door drie leerlingen uitgedaagd om zijn oude werk als veilingmeester weer op te pakken. Merel Buter, Sharon Prins en Wies Engelbertink lieten hun kunstwerk dat ze gemaakt hadden voor het vak CKV taxeren door Alexander Pechtold en vroegen hem om feedback. Tenslotte was het de beurt aan Fenne de Kroon, een leerling uit 4 vwo die tijdens het college live een kunstwerk heeft gemaakt. Dit kunstwerk met de titel ‘Sweet sixteen’ stelt een gelukkige leerling voor in een onrustige wereld waarin ze leeft. Dit werk heeft ze vervolgens cadeau gedaan aan lijsttrekker die het een mooie plek in de fractiekamer beloofde.