Stedendriehoek

Cognactheek breidt uit in wijnen

De Cognactheek aan de Koninginnelaan staat vooral bekend om haar unieke assortiment cognac en een ruime keuze in whisky’s. In juli is de zaak gerestyled en daarbij is het assortiment in cognac en wijnen aanzienlijk uitgebreid.

Drie jaar geleden verkocht de Cognactheek helemaal geen wijn, maar daar is in de loop van de tijd verandering in gekomen. Waarom eigenlijk? Pal naast de Cognactheek is immers al jaren een wijnhandel gevestigd. Erik de Leest antwoordt dat het juist daarom niet de bedoeling was om wijn in het assortiment op te nemen, maar een aantal cognac-producenten maakt ook wijn en we leerden in de Cognac-regio kleinschalige, gepassioneerde wijnboeren kennen. Daarom zijn we twee jaar geleden begonnen met drie wijnhuizen uit de Cognac-regio, die nergens anders in Nederlands te vinden zijn: Pascal Gonthier, Marvelan en Pique Russe.

“Vorige maand is de zaak uitgebreid met wat we de wijnwand noemen”, licht Harold van der Werff toe. Zowel Erik als Harold drinkt regelmatig een wijntje, maar ze zien zichzelf niet als experts. Harold vertelt over zijn bezoek aan de Champagne- en Chablis-streek in 2015. “Daar heb ik heel veel lekkers mogen proeven. Ik heb nog enkele souvenirs bewaard!” In oktober 2018 was hij een week in Bordeaux en omgeving. “Chateau Carbonneau in Pessac-sur-Dordogne maakt mooie wijnen en heeft een geweldige B&B. Daar heb ik een ochtend druiven geplukt, gevolgd door een onvergetelijke, gezamenlijke brunch met eigengemaakte quiches en verse salades met groenten uit de eigen moestuin.”

De volgende stap is het uitbreiden van de theoretische kennis. In samenwerking met Joop de Braak (register vinoloog) gaat de Cognactheek wijncursussen organiseren. Op donderdag 10 en 24 september wordt gestart met SDEN 1 Wijnvignet, een praktische en vooral gezellige cursus van twee avonden, waar wordt verteld over de belangrijkste druivenrassen, de wijnproductie en het combineren van wijn en spijs. Later volgen ook de cursussen SDEN 2 Wijnoorkonde en SDEN 3 Wijnbrevet. “Joop is een ervaren docent. Wij kijken uit naar zijn combi van theorie en vooral veel proeven! Wilt u ook aanschuiven? Neem dan contact met ons op”.

Slijterij de Cognactheek Apeldoorn | Koninginnelaan 42 | 7315 BT Apeldoorn | 055 – 20 70 471 | info@cognactheek.nl | www.cognactheek.nl