Stedendriehoek

CODA Taalhuis zoekt Taalvrijwilligers

APELDOORN – CODA Taalhuis helpt mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens gratis inloopspreekuren, maar ook door Taalvrijwilligers in te zetten bij één-op-één-coaching. Om zoveel mogelijk mensen te helpen, zoeken we vrijwilligers die in elk geval twee uur per week beschikbaar zijn.

Eén van de Taalvrijwilligers is Martine Schouten (42). Wat voor haar de grootste beloning is? “De glimlach van een deelnemer die een stap vooruit heeft gezet. Mensen zijn zo blij met de kansen die ze krijgen; je ziet ze groeien.”

De vrijwilligerstaken zijn heel divers. “Daardoor is er voor iedereen wel iets te vinden, afgestemd op interesse en de tijd die je hebt. Ik ben zelf dol op taal, maar je hoeft echt geen taalfanaat te zijn om iets te betekenen. Ik vind bovendien het sociale contact, ook met de mensen van CODA en andere vrijwilligers, heel tof.”

Word ook Taalvrijwilliger!
Om zoveel mogelijk mensen te helpen, zoekt Taalhuis Apeldoorn vrijwilligers die in elk geval twee uur per week beschikbaar zijn. Als Taalvrijwilliger help je zowel mensen voor wie Nederlands de tweede taal is (nieuwkomers) als laaggeletterden bij het beter leren lezen, schrijven en spreken. Voordat je ingezet wordt, krijg je een training van een Taalhuisdocent. Maar ook tijdens je inzet als vrijwilliger blijven we je begeleiden en kun je deelnemen aan vrijwilligersbijeenkomsten.

De boodschap van Martine aan iedereen die overweegt zich aan te melden? “Twijfel niet. Er is altijd wel iets wat bij je past. En het is zó leuk om te doen.”

Meer weten of je aanmelden als Taalvrijwilliger? Neem contact op met Kitty Nieuwenburg (k.nieuwenburg@coda-apeldoorn.nl of 055-5268561). Je vindt CODA Taalhuis in de bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn.

Foto: Martine Schouten, Taalvrijwilliger bij CODA Taalhuis aan het werk.