Stedendriehoek

CODA opent deuren voor leden

Foto: Angela Stouten

APELDOORN – De persconferentie van woensdag 6 mei bracht goed nieuws: afgelopen maandag mocht CODA Bibliotheek weer open aan de Vosselmanstraat, in De Maten en in dok Zuid. Ook rijdt de CODA Boekenbus weer.

CODA-directeur Carin Reinders: “Ik ben zo blij dat we de deuren, hetzij met beperkingen, weer kunnen openen. Gelukkig hebben we in de afgelopen weken de openstelling goed voorbereid en kunnen we onze leden ook meteen ontvangen. We hebben ze zeer gemist!”

CODA volgt bij de openstelling van de bibliotheken en met het inzetten van de boekenbus de regels van het landelijk bibliotheekprotocol nauwgezet. Reinders: “Dit betekent dat CODA Bibliotheek met een aantal maatregelen te maken heeft. Zo geldt in alle vestigingen dat er maximaal dertig mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn, is er een eenrichtingsroute aangelegd en blijft anderhalve meter afstand maatgevend.”

Reinders vervolgt: “Verblijven in de bibliotheek om bijvoorbeeld de krant te lezen of om te spelen in CODA Junior is helaas nog niet mogelijk. Om het bezoek zo doelgericht mogelijk te maken, kunnen boeken van tevoren online uitgezocht en/of gereserveerd worden via www.coda-apeldoorn.nl/catalogus. Eventuele reserveringen staan na ontvangst van een afhaalbericht klaar in de kast bij de uitleenautomaat.”

De directeur zegt het ‘enorm spannend’ te vinden hoe de kersverse heropening gaat uitpakken. “Vanaf het vroege begin van de intelligente lockdown hebben we, in eerste instantie in de ‘overleefmodus’, erover nagedacht hoe we het best contact met onze leden konden houden. De voorbije weken hebben we digitaal veel voorbereid en aangeboden. Geïnventariseerd waar de mensen, in alle leeftijdscategorieën en bij verschillende instanties, behoefte aan hadden. We zijn er immers voor de gehele samenleving. En natuurlijk is – heel praktisch – bekeken hoe we de leden het veiligst konden ontvangen; in dat kader gebruiken we onze nieuwe entree als ingang en de voormalige entree als uitgang.”

Efficiënt

De CODA bibliotheken zijn alleen toegankelijk voor één persoon, met ook maximaal één ander persoon uit hetzelfde huishouden. “Kinderen onder de 16 jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van één meerderjarig gezinslid. Heeft iemand in het gezin/huishouden koorts en/of gezondheidsklachten, kom dan niet naar de bibliotheek. De CODA-medewerkers volgen de richtlijnen van het RIVM en het landelijk bibliotheekprotocol en blijven daarmee op afstand. Zij kunnen om die reden niet helpen met het aanpakken van boeken of het vullen van een tas. Aanvullend wordt klanten geadviseerd om thuis alvast in de online catalogus te kijken en een selectie te maken van beschikbare titels, zodat het verblijf in CODA zo efficiënt mogelijk is.”

CODA Centrale Bibliotheek, gevestigd aan Vosselmanstraat 299, is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur; CODA Archief & Kenniscentrum is vanwege de beperkte ruimte vooralsnog alleen online te bezoeken; CODA Bibliotheek De Maten, gevestigd in wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein, is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.30 uur, op dinsdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur; CODA dok Zuid, gevestigd aan 1e Wormenseweg 460, is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.30 uur.

Mandjes

Reinders: “Er mogen dus maximaal dertig mensen tegelijk in de bibliotheek binnen zijn. Om dat te handhaven, wordt in alle vestigingen gebruik gemaakt van mandjes. Het gebruik van een mandje per persoon is verplicht. Zijn de mandjes op, dan is het maximum aantal bezoekers bereikt en dien je buiten, op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar, te wachten tot je naar binnen mag. Het is helaas niet mogelijk om ‘rond te snuffelen’ in de boekenkasten. Het boek uit de kast pakken, betekent het boek ook in de mand leggen en lenen, omdat het boek anders 72 uur in quarantaine moet. Dat zijn nu eenmaal de richtlijnen waar we ons aan moeten houden.”

De CODA Boekenbus rijdt een aangepaste route; deze is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/route. “In de boekenbus mag één persoon tegelijkertijd naar binnen; anderen wachten buiten en op anderhalve meter afstand van elkaar. Bij mooi weer kunnen boeken ingeleverd worden in de daarvoor bestemde kratten die buiten staan. Bij slecht weer mogen boeken in de boekenbus ingeleverd worden. Omdat de Jeugd- en Buurtbibliotheken in de scholen vooralsnog gesloten zijn, neemt de boekenbus deze locaties ook mee op de aangepaste route.”

Afhaalbericht

Het is mogelijk om via www.coda-apeldoorn.nl/catalogus boeken te reserveren. Zodra de reserveringen voor je klaar staan in de kast naast de uitleenautomaat, ontvang je een afhaalbericht. Hier kun je het zelf pakken en vervolgens scannen. Voor wie liever niet in CODA Bibliotheek op zoek wil naar een boek of boeken, blijft de CODA Afhaalbieb voorlopig toegankelijk via www.coda-apeldoorn.nl/afhaalbieb. Het afhalen gaat echter niet meer op afspraak, maar kan op elk gewenst moment tijdens de reguliere openingstijden van CODA Centrale Bibliotheek, nadat je hiervoor een afhaalbericht ontvangen hebt. Indien er een wachtrij staat, dan kun je daar aansluiten.”

In de eerste weken verwacht CODA Bibliotheek een groot aantal retouren. “Aangezien deze ingeleverde boeken eerst in quarantaine moeten, kan het zijn dat het aanbod tijdelijk beperkt is. De boeken kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde bakken (dit staat aangegeven); afhankelijk van de drukte zullen deze zich binnen en/of buiten bevinden. CODA Museum is vooralsnog gesloten, maar opent conform de richtlijnen van het RIVM en maatregelen vanuit de Museumvereniging op 1 juni. Nadere informatie hierover volgt zodra er meer bekend is.” Voor meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl/stapvoorstapopen

Ondersteuning

Voor mensen die moeite hebben om in de bibliotheekcatalogus hun weg te vinden, bestaat de mogelijkheid om uitleg te krijgen van een CODA-medewerker. Reinders: “Deze extra service is alleen bedoeld voor leden die het zelf – of met hulp van anderen uit hun omgeving – lastig vinden om in de online catalogus boeken te zoeken. In deze catalogus kun je ter voorbereiding op je bezoek aan CODA Bibliotheek een selectie maken van de boeken die je wilt lenen, zodat je bezoek aan CODA doelgericht en zo kort als mogelijk is. Heb je hulp nodig en wil je hiervoor een afspraak maken, neem dan contact op met onze klantenservice via telefoon 055-5268400.”

Ook online vinden bezoekers informatie en inspiratie uit CODA Bibliotheek, CODA Museum en CODA Archief. Met boekentips en e-books, verhalen over bijzondere werken uit de collectie en tentoonstellingen, workshops voor thuis en verhalen over het Apeldoorn van vroeger. Ontdek het op www.coda-apeldoorn.nl/cultuurthuis.