Stedendriehoek

CODA en Orpheus bekennen kleur

APELDOORN – Om solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen aan Oekraïne, lanceerde de culturele sector afgelopen weekeinde de landelijke campagne #hArtforUkraine. CODA Cultuurhuis en Theater Orpheus sluiten zich aan en verlichten de gevels in het blauw en geel van de Oekraïense vlag.

CODA publiceert daarnaast op de website elke dag een gedicht dat troost, hoop, steun en schoonheid biedt. In de vaste collectiepresentatie op De Verdieping in CODA is een vitrine ingericht met kunstwerken, sieraden en objecten in blauw en geel. CODA-directeur Carin Reinders: “De situatie in Oekraïne stemt de wereld droevig. Daar zijn wij geen uitzondering op. Wij vinden het van belang om vanuit onze collecties en in samenwerking met ons collega’s een bijdrage te leveren en zo solidariteit te tonen, onze steun te betuigen en verbinding te leggen.”

‘Door cultuur verbonden met Oekraïne’

Orpheus organiseert op vrijdag 11 maart een benefietconcert waarvan de volledige kaartverkoopopbrengst aan Giro 555 gedoneerd zal worden. Phion zal die avond één van de mooiste soloconcerten voor viool die de romantiek ooit heeft voortgebracht, ten gehore brengen: die van Tsjaikovski. Samen met het zonnige tweede van Brahms vormt dit een prachtig programma waarin de romantiek hoogtij viert.

“We kunnen de situatie in Oekraïne niet veranderen, wel kunnen we op deze manier als culturele organisaties en als samenleving een (financiële) bijdrage leveren voor hulp aan de getroffenen in Oekraïne en de vele vluchtelingen. Door cultuur weten we ons verbonden met elkaar en met Oekraïne”, aldus Mirjam Barendregt, directeur van Orpheus. Tickets voor deze benefietavond zijn te verkrijgen via orpheus.nl.

Een bijdrage leveren aan deze actie is mogelijk. “Stuur jouw suggestie, gedicht of dichter met een korte toelichting naar pr@coda-apeldoorn.nl, post een foto van de gevels van CODA en Orpheus op je socials of deel de CODA en Orpheus posts met #hArtforUkraine en door CODA (@codaapeldoorn) en Orpheus (@TheaterOrpheus) te taggen.”