Stedendriehoek

Chef-kok Benno trots op behaald Keurmerk Voedselveiligheid

“De Babbel is een restaurant voor iedereen”, vindt chef-kok Benno van der Sluis (39). Hij is dan ook niet van het gepriegel in de keuken. “Voor mij geen bloemetjes met een pincet op een bord draperen maar gewoon met het team een avond keihard rammen. Das het mooiste.”

Op televisie zie je het nog wel eens: koks die al vloekend achter het fornuis staan. Hoe is dat eigenlijk bij Benno in de keuken? “Meestal gaat het wel gemoedelijk, maar als iemand loopt te kneuzen dan neem ik geen blad voor de mond”, bekent hij. Gelukkig heeft Benno over de samenwerking niks te klagen. “Voor een buitenstaander lijkt het misschien chaotisch maar we werken met een systeem. Iedereen heeft zijn eigen taak én is even belangrijk. Ook de afwasser.”

Afwassen
Zijn collega-kok Jeffrey van Veldhoven (28) grijnst: “En vergeet ook vooral het belang van de vaatwasmachine zelf niet”, lacht hij. “Want als die het een keer niet doet en je alles met de hand moet afwassen – zoals laatst – dán heb je pas echt een drukke avond.”

‘Keukenblind’
Naast alle voorbereidingen en het achter de kachel staan – zoals het koken in een professionele keuken genoemd wordt – moet er ook volgens HACCP gewerkt worden. Omdat hier veel regels aan verbonden zijn ging De Babbel een samenwerking aan met Bureau De Wit, een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van voedsel- en waterveiligheid. “Constante kwaliteit is heel belangrijk”, weet chef Benno. “En je wilt door alle drukte niet ‘keukenblind’ worden.”

Keurmerk Voedselveiligheid
De samenwerking met Bureau De Wit werpt z’n vruchten af. Onlangs werd de keukenbrigade beloond met het officiële Keurmerk Voedselveiligheid. De keukenbrigade is super trots, maar tijd om rustig aan te doen is er niet. Er moeten nieuwe gerechten op de kaart en de kerstdagen staan voor de deur.