Stedendriehoek

‘Chauffeur, mag ik mee?’

De buurtbus Ugchelen Lijn 519 rijdt op maandag tot en met vrijdag van zeven uur ‘s morgens tot zeven uur ’s avonds tussen Ugchelen en Station Apeldoorn. “Anderhalf jaar na de start maken al zo’n tienduizend passagiers per jaar gebruik van de bus”, vertelt Coert Munk.

In december werd een nieuwe, iets grotere bus ontvangen, waarmee de dienstregeling wordt gereden. Er is nog steeds plaats voor maximaal acht passagiers en ook een rolstoelpassagier kan vervoerd worden. In Ugchelen, Apeldoorn-Zuidwest en De Heeze heeft de bus een aantal vaste haltes, de dienstregeling kan via het internet op 9292.nl en andere OV-reisplanners bekeken worden.

“Het aardige van de buurtbus is dat je ook tussen de haltes kunt in- of uitstappen. Dat gebeurt al regelmatig, want de chauffeurs vertellen dat aan passagiers. De bus moet wel veilig kunnen stoppen om passagiers te laten in- of uitstappen. Voorbeelden waar dat kan: in Ugchelen op de Hoenderloseweg bij ’t Pannekoekhuis of bij de brievenbus (waar vroeger een halte was), op de kruising van de Methusalemlaan en de Gerrit Palmlaan of bij Rumah Saya op de hoek. In Zuidwest bijvoorbeeld op de Hoenderparkweg bij de oude brandweergarage of de Brona. Maar op veel andere plekken op de route kan in- en uitgestapt worden, als het maar veilig is.”

Munk vervolgt: “Het allerbelangrijkste is: als je mee wilt rijden, laat je zien! Zwaai op een veilige plek naar de bus en trek de aandacht van de chauffeur. Als het (nog) donker is, gebruik dan de zaklamp in je telefoon. Als je tussendoor wilt uitstappen, zeg dat dan tegen de chauffeur bij het instappen en het komt goed. Openbaar vervoer is immers vervoer voor iedereen!”

Foto:

De nieuwe bus bij eindpunt Station Apeldoorn.