Stedendriehoek

Canadian Walk: ontdek de Apeldoornse bevrijding op 17 april 1945

Met oordopjes in 76 jaar terug in de tijd. Dat kan met de ‘Canadian Walk’. Sinds vorig jaar is het mogelijk deze gratis audiotour te wandelen. De route is opgezet als een eerbetoon aan onze bevrijders en vertelt de persoonlijke verhalen van de Apeldoornse bevrijding door de Canadezen op 17 april 1945.

Via de Play Store of App Store kun je de app ‘Canadian Walk’ downloaden. Met deze app scannen wandelaars de QR-codes van 26 zogeheten ‘Maple leaf-tegels’. Hiermee beluister je de persoonlijke belevenissen van Canadese soldaten en Apeldoornse verzetsstrijders in het Nederlands, Engels of Duits.

Startpunt

De audiotour start bij het Canadees bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan tegenover het Bastion hotel. Parkeren kan aan de Loolaan (gratis) en er is een fietsenrek aan de overkant van het startpunt. Vanaf hier loop je via de Loolaan, langs de Grote Kerk van Apeldoorn naar het Oranjepark. Daar wandel je richting de binnenstad, waar het eindpunt van de audiotour zich bevindt. Je beleeft in 60 tot 90 minuten de Canadian Walk. Bij elkaar duren alle 26 verhalen zo’n 45 minuten. Daarbij komt de wandeling van 2,1 kilometer door Apeldoorn.

Tip: Voor de beste beleving is het handig om gebruik te maken van een headset of oortjes. Zorg voor een volle accu bij de start van de audiotour. Ook een powerbank kan handig zijn.

Vitrines

De Canadian Walk is het hele jaar te lopen, maar kent van 17 april tot en met de herfstvakantie extra aankleding met vitrines en banieren langs de hele route. Hierin zijn gerelateerde objecten tentoongesteld.

Kijk voor meer informatie op www.canadianwalk.nl.

Dit artikel verscheen in het recreatiemagazine Kijk Uit.