Stedendriehoek

Campagne rondom hittestress bij ouderen

APELDOORN – Uit onderzoek dat afgelopen najaar in de regio Noord- en Oost-Gelderland plaatsvond, is gebleken dat voornamelijk 65+’ers in de regio hittestressklachten ervaren. Deze klachten variëren en kunnen zich uiten in bijvoorbeeld hoofdpijn, opgezwollen enkels of futloosheid. Om deze groep inwoners te helpen in het verminderen of voorkomen van hittestressklachten, ontwikkelde VNOG in samenwerking met GGD NOG een voorlichtingscampagne.

Drink voldoende water

65+’ers hebben een lagere dorstprikkel dan jongeren. Ze drinken daardoor minder en minder vaak. Focus van de voorlichtingscampagne ligt daarom op het drinken van voldoende water. “Binnen de campagne geven we tips om zonder veel moeite toch minimaal 2 liter water per dag te drinken. Verwachting is dat hiermee klachten die vanwege langdurige hitte ontstaan, verminderen of zelfs voorkomen worden.”

Vier simpele tips om meer water te drinken

In de voorlichtingscampagne worden vier tips gedeeld, om hittestressklachten tegen te gaan:

  1. Zet een kan water in uw zicht. Zo wordt u eraan herinnerd om te blijven drinken, ook als u geen dorst heeft.
  2. Neem een flesje water mee voor onderweg. Dan kunt u op elk moment water drinken, waar u ook bent.
  3. Drink direct na uw toiletbezoek een paar slokken water. Zo vult u het vocht dat u bent kwijtgeraakt direct weer aan.
  4. Drink een glas water als u iets eet. Dit helpt het lichaam gehydrateerd te houden én bij de spijsvertering.

Risicobewuste inwoners

VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) bereidt zich samen met partners voor op risico’s in de regio. Het is ook van belang dat inwoners zelf actie ondernemen. Via voorlichtingscampagnes, zoals de campagne Hittestress, krijgen zij meer informatie over de risico’s die er zijn, en wat zij zelf kunnen doen om zich voor te bereiden op een risico en de gevolgen ervan. Op www.vnog.nl/actueel/last-van-hittestress kunnen inwoners meer handige informatie en tips vinden.