Stedendriehoek

Burendag 2021: ‘Mogelijk weer als vanouds samenkomen in de buurt’

De inschrijving voor Burendag 2021 is inmiddels van start gegaan. Vanaf heden kan iedereen die zijn buren beter wil leren kennen, een activiteit aanmelden via Burendag.nl. Voor de zestiende keer organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds deze dag, om ervoor te zorgen dat buurten socialer en veiliger worden.

Dit jaar valt Burendag op 25 september. Ook bij deze editie staan gezondheid en veiligheid voorop. Met de huidige versoepelingen in het achterhoofd, hopen de organisatoren echter dat Burendag dit jaar weer zoveel mogelijk als vanouds samen met elkaar gevierd kan worden.

Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Nu we door de coronacrisis nog meer tijd in onze eigen buurt doorbrengen dan voorheen, is dat nog belangrijker geworden. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt.

‘We hebben elkaar nodig’

Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: “Mensen in de buurt hebben waar je op terug kunt vallen was altijd al belangrijk. Door de coronacrisis is dat belang extra duidelijk geworden. Velen hebben de afgelopen periode omgekeken naar buurtgenoten, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of simpelweg een praatje op afstand te maken. We hebben allemaal gevoeld: we hebben elkaar nodig. Burendag zorgt ervoor dat iedereen z’n buren kan leren kennen. Zo is het gemakkelijker om op elkaar terug te vallen wanneer dat nodig is. Al is het maar voor het alom bekende kopje suiker. Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor. En dat is waar het Oranje Fonds zich het hele jaar door voor inzet.”