Stedendriehoek

Buitengewone glans aan betekenisloze voorwerpen

Deze zomer presenteren ACEC Apeldoorn en Het Kunstgemaal Bronkhorst de mooiste en meest opvallende kunst die het oosten van ons land te bieden heeft in de expositie Hoe = Het Nu 2021. De jaarlijks terugkerende duo-tentoonstelling toont werk van liefst honderd kunstenaars uit de regio.

Een van die kunstenaars is Marjon Gemmeke met haar werk Pilons. De pilon is een onbeduidend, alledaags voorwerp. De felgekleurde plastic kegels kom je tegen bij wegwerkzaamheden of langs de lijn van het voetbalveld.

Hoe vaak staan we stil bij een ogenschijnlijk onbeduidend object als dit? Als we al aan de pilon denken, is het enkel de toepassing die bij ons opkomt. De elf centimeter hoge exemplaren die Marjon Gemmeke maakte van geglazuurd aardewerk, zijn echter ontdaan van alle functie. Maakt dit de pilon volstrekt nutteloos? Zit er nut verscholen in de verkregen esthetische waarde die het de pilon eerder ontbrak? Eén ding is zeker: het laat ons met andere ogen naar het voorwerp kijken.

Misschien roept dit werk bij meer mensen de associatie op met ‘Fontaine’, het industrieel vervaardigde urinoir van R. Mutt. Maker Marcel Duchamp wilde zijn toeschouwers laten stilstaan bij de eeuwenoude vraag: Wat is kunst? ‘Fontaine’ mag men in 1917 dan gezien hebben als omstreden, in 2004 werd het door een panel van honderden kunstkenners verkozen tot meest invloedrijke kunstwerk van de twintigste eeuw.

Als geen ander verstaat ook Marjon Gemmeke de kunst om schijnbaar betekenisloze voorwerpen uit hun gewoonlijke context te halen. Met haar kleine keramieken werkjes geeft ze deze voorwerpen of situaties uit het dagelijks leven een buitengewone glans. Haar ‘Pilon’ is een humoristische knipoog naar de kunstwereld van de eenentwintigste eeuw.

Hoe = Het Nu 2021 is te zien tot en met 29 augustus in het ACEC Gebouw, Roggestraat 44. De expositie is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Van elke donderdag tot en met zondag, tussen 11.00 en 17.00 uur, kan men een bezoek brengen aan het Kunstgemaal, Veerweg 1 in Bronkhorst. Voor alle informatie over de tentoonstelling Hoe = Het Nu 2021 kan men terecht op de website acec.nl.