Stedendriehoek

Boeren gaan op Valentijnsdate

STEDENDRIEHOEK – Boeren en tuinders trekken op Valentijnsdag de stoute laarzen aan. Want ze gaan daten, bijvoorbeeld met een Tweede Kamerlid, burgemeester, sportheld of bekende schrijver. Inzet is een goed gesprek met meer wederzijds begrip voor elkaars standpunten na afloop.

Valentijnsdag draait om aandacht en oog hebben voor elkaar. Daarom heeft de beweging Boeren van Nederland via sociale media collega-boeren opgeroepen om een Valentijnsdate te maken. Boeren van Nederland wil de dialoog en het contact tussen de samenleving en boeren stimuleren.

‘Er is veel te doen over de landbouw’, zegt Heleen Lansink, één van de Boeren van Nederland. ‘De toekomst van de landbouw gaat over voedsel, landschap en economie. Het is daarom belangrijk om samen invulling te geven aan deze thema’s die ons allemaal aangaan. Wij willen een gezonde en duurzame landbouw in Nederland. Hierover willen wij in gesprek met mensen van buiten onze sector.’
Positief en nieuwsgierig

De oproep heeft al veel losgemaakt onder boeren en tuinders, waarvan velen hebben aangegeven de uitdaging op Valentijnsdag aan gaan. Boeren van Nederland moedigt met de Valentijnsactie boeren aan in gesprek te gaan over een thema dat boer en samenleving raakt en wat bij henzelf past. Doe dat positief nieuwsgierig en maak een echte verbinding. Het is en blijft tenslotte een Valentijnsdate’ luidt de opdracht. ‘Het idee is om het gesprek aan te gaan om te weten wat er speelt welke onderwerpen houden de Valentijnsdate bezig en hoe kunnen we samen bouwen aan meer begrip voor elkaar.’

Om hun collega’s op weg te helpen hebben de Boeren van Nederland speciale filmpjes gemaakt die zij op Valentijnsdag als uitnodiging – per app mail of sociale media – naar hun sportheld Tweede Kamerlid of supermarkteigenaar uit het dorp kunnen sturen. Na afloop van het gesprek – aan de keukentafel in de directiekamer of kantine – kunnen zij laten weten hoe het verlopen is. Dit is te volgen via de sociale media kanalen van Boeren van Nederland en onder #makeadate en #BoerenvanNL.

Boeren van Nederland is een non-profitorganisatie: een groep diverse boeren op zoek naar contact met de samenleving. De acties van de Boeren van Nederland zijn gericht op het “echte gesprek” tussen boeren en samenleving. De beweging bestaat nu uit een kerngroep van ruim dertig boeren waaronder melkveehouders pluimveehouders en varkenshouders.