Stedendriehoek

Boekenproject tovert glimlach op het gezicht van kinderen

STEDENDRIEHOEK – Uit onderzoek blijkt dat er bij basisschoolleerlingen in achterstandsgezinnen sprake is van een taal- en leerachterstand. Daarnaast kampen de kinderen met leer- en concentratieproblemen en zijn de ouders vaak niet in staat hen te helpen. Project Boekenpakket 2020, opgezet door de Bobbie Foundation, heeft als doel te voorkomen dat kinderen met een leesachterstand aan het nieuwe schooljaar beginnen.

“In deze gezinnen zijn er geen middelen voor onder andere boeken, bijles en activiteiten om buiten schooltijd de achterstand te beperken en de vaardigheden juist te kunnen ontwikkelen”, aldus de Bobbie Foundation. “Terwijl deze kinderen net zo intelligent kunnen zijn als kinderen van hoogopgeleide ouders, krijgen ze vaak een lager schooladvies en lopen kansen mis. Deze kinderen schoppen het vaak niet tot een hogeschool- of een universitaire opleiding.”

Kansenongelijkheid heeft meerdere oorzaken. Een daarvan is het opleidingsniveau van de ouders. Hoogopgeleide ouders zien vaker het belang in van educatie en kennisverrijking voor studie- en loopbaanontwikkeling. “Maar ook de periode in de zomervakantie blijkt uit diverse studies te leiden tot leerverlies. Het is een educatief fenomeen waarbij leerlingen een deel van de kennis, vaardigheden en bekwaamheid verliezen die ze in het schooljaar hebben opgedaan. Ook de periode dat de scholen gesloten zijn geweest in verband met het coronavirus heeft een negatieve impact op het presteren van leerlingen.”

Project Boekenpakket 2020
“In achterstandsgezinnen zijn er geen middelen voor vakanties, extraatjes, uitjes en andere activiteiten. Door de zomervakantie en COVID-19 missen kinderen interactie met leraren en andere kinderen. Er zijn er geen leerprikkels en er ontbreekt inspiratie om zich te kunnen ontwikkelen op onder andere het gebied van lezen.”
Stichting Bobbie Foundation draagt bij aan een glimlach op het gezicht van kinderen. In deze periode staan onder andere vakantiecadeaus op het programma. Het boekenpakket geeft de ideale invulling van een cadeau voor in de vakantie. Het zorgt voor een glimlach en draagt tevens bij aan het leesachterstand-probleem.
Voor meer informatie kijk op de website www.bobbiefoundation.nl/project-boekenpakket/