Stedendriehoek

Boeiende lezingen Volkssterrenwacht

BUSSLOO – De Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloselaan 4, heeft voor de maand januari weer een reeks boeiende lezingen samengesteld. Die beginnen telkens om 20.00 uur. Bij helder weer is er in de pauze en na de lezing gelegenheid tot waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht.

Vrijdag 13 januari wordt het onderwerp ‘Planetoïde Ceres van dichtbij’ besproken door Alex Scholten. Tussen globaal de banen van Mars en Jupiter bevinden zich vele tienduizenden kleine miniplaneten. Enkele van deze planetoïden zijn inmiddels van nabij onderzocht door ruimtesondes. Zo ook de grootste planetoïde, de dwergplaneet Ceres. Aan de hand van gedetailleerde opnamen van de NASA-missie Dawn reist het publiek mee naar deze wonderlijke wereld.

Vrijdag 20 januari spreekt Hendrik Beijeman over de ‘Missies naar Mars’. Al sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk is Mars een interessant doel geweest voor talrijke ruimtemissies. Er zijn ook diverse onbemande landingen uitgevoerd en enkele robotwagens rijden over het Marsoppervlak. Beijeman legt uit waarom Mars zo interessant is, wat het doel is van deze ruimtemissies en welke resultaten ze inmiddels hebben opgeleverd.

Vrijdag 27 januari staan ‘Orion en de Stier’ centraal in de lezing van Jaap van ’t Leven. Heldere winteravonden zijn een genot om kennis te maken met de sterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion en de Stier staan prominent aan de hemel en voor de bezitter van een telescoop of grote verrekijker bevatten deze sterrenbeelden vele interessante objecten. Jaap van ’t Leven laat het publiek – eventueel onder een heldere hemel – kennismaken met de wintersterrenhemel.

De entreeprijs bedraagt voor volwassenen 5 euro, voor jeugd tot en met 14 jaar 2,50 euro. Voor meer informatie, telefoon 0571-262006, e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl en website www.volkssterrenwachtbussloo.nl