Stedendriehoek

‘Blij en dankbaar voor deze tijd in dit prachtige beroep’

Hendrik toont de foto uit 1990, toen hij werd gecertificeerd als Meester Schoenmaker.

Zaterdag 15 augustus beleeft Hendrik Andries Hooijer een mijlpaal. De oprichter van Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij aan de Asselsestraat 42 zit dan exact zestig jaar in het vak. Bovendien is het in oktober 45 jaar geleden dat hij aan de slag ging bij schoenmaker Jansen, destijds nog in winkelcentrum De Mheen. Het jaar 2020 staat voor Hooijer dus niet alleen maar in de schaduw van corona, het is ook het jaar van de feestelijke (ronde) getallen.

In een perfecte wereld was Hendrik in november ook nog 75 jaar geworden, maar zijn paspoort liegt niet: “Ik ben van 1946, dus ik hoop 74 te worden. Maar twee mijlpalen in één jaar is ook al mooi hoor. Ik ben blij en dankbaar dat het me gegeven is om zo lang dit prachtige beroep te hebben mogen uitvoeren. En nee, ik denk nog lang niet aan stoppen!”

Het waren in dit voor zijn schoenmakerij zo heuglijke jaar ook best lastige maanden, eind maart tot en met eind juni. De familie Hooijer kwam qua gezondheid ongeschonden uit de eerste coronagolf, maar het aantal ter reparatie ingeleverde schoenen liet te wensen over. “Door onder meer het vele thuiswerken in coronatijd, was er minder slijtage aan het schoeisel. De mensen liepen toen lekker op hun sokken of blote voeten door het huis. Pas in juli trok de business weer beter aan.”

Nuttig advies

‘Als er wat mankeert aan je schoen, laat het dan bij Hooijer doen!’ Een nuttig advies van Hendrik. Hoeveel schoenen de – sinds 1990 – Meester Schoenmaker gedurende al die jaren een tweede leven heeft gegeven is niet bekend, maar zeker is wel dat de naam Hooijer is uitgegroeid tot een synoniem voor kwaliteit. In 1975 begon Hendrik dus op De Mheen, in 1984 nam hij de schoenmakerij over aan de Hoofdstraat en in 1993 verhuisde hij naar de Asselsestraat. Inmiddels heeft zoon Hendrik de leiding in het bedrijf in Apeldoorn, terwijl de andere zoon André de vestiging aan de Van Ghentstraat 8 in Twello – geopend in 1998 – onder zijn hoede heeft.

Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij is vandaag de dag een volledig geoutilleerd bedrijf, op moderne leest geschoeid, waar alles kwaliteit en liefde voor het vak ademt. Hooijer is gecertificeerd door de Stichting Schoenmakersgilde en verricht bijvoorbeeld ook orthopedische aanpassingen aan uw schoenen. “We hebben hierin ruime ervaring. Zo voeren wij verhogingen uit en brengen bijvoorbeeld een afwikkelingsbalk aan en dergelijke. Dit doen wij snel en vakkundig. Verder kunt u natuurlijk voor reparaties bij ons terecht met alle typen schoenen, lederwaren zoals portemonnees en handtassen.” Maar tevens voor bijvoorbeeld onderhoudsproducten, naamplaatjes en -borden, riemen – ook van het eigen label – en (auto)sleutels kunt u terecht aan de Asselsestraat 42. Niet voor niets ook mag Hooijer zich gecertificeerd schoenhersteller en erkend leerbedrijf noemen. In deze warme zomermaanden heeft Hendrik bovendien een paar handige tips om de schoenen in optimale conditie te houden: “Het leer mag niet uitdrogen. Gebruik anti-regenspuitbussen en ook goed poetsen levert prima resultaten op.”

Meester Schoenmaker

Zestig jaar in het schoenmakersvak, het is niet niks. Begonnen als leerling-schoenmaker heeft Hendrik zich opgewerkt tot Meester Schoenmaker, een titel die hij precies halverwege zijn carrière bemachtigde. Hij ontving het certificaat dertig jaar geleden in bijzijn van Albert van Gils, Goyke van Lier en Frans van Bommel, in ons land de toonaangevende namen in de schoenmode. De ontwikkelingen binnen zijn ambacht hebben sinds 1960 een hoge vlucht genomen, maar de kwaliteit van zijn werk heeft bij de jubilaris altijd op één gestaan. Mopperend ziet hij weleens inferieure kwaliteit van materialen de revue passeren: “Dan komt er opeens leervervangend karton op de markt om een schoen te repareren, onbegrijpelijk.”

In deze moderne tijd is duurzaamheid overal het toverwoord, zo ook bij Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij. “Gooi je schoenen zeker niet weg als ze kapot zijn. Meestal zijn schoenen prima te repareren. Het verlengt de levensduur van uw schoenen. Hierdoor kun je ze langer gebruiken, waardoor ze uiteindelijk ook weer goedkoper worden. Repareren in plaats van weggooien is ook duurzamer”, aldus Hendrik. “Wij kunnen hier veel meer dan de meeste mensen denken.” Ook daarom mag Hooijer zich gecertificeerd schoenhersteller en erkend leerbedrijf noemen. “En ons advies is gratis!”

Niet loslaten

Toen Hendrik sr. de AOW-gerechtigde leeftijd bereikte, ‘beloofde’ hij zijn vrouw en zoons het rustiger aan te gaan doen. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en het mooie ambacht van schoenmaker kan hij onmogelijk loslaten. “De zestig jaren zijn echt voorbij gevlogen, maar elke dag beleefde en beleef ik het plezier in het vak. Op de vakanties na ben ik hier nooit weggeweest. Ze zeggen niet voor niets altijd: schoenmaker, blijf bij je leest. Daar houd ik me graag aan.” Voor meer informatie, telefoon 055-5786966, e-mail info@schoenmakerijhooijer.nl en website schoenmakerijhooijer.nl.