Stedendriehoek

Binnenstad in het spotlicht

APELDOORN – Artistieke videoprojecties op zes panden, historie gebundeld in een audiotour en als kers op de taart een groots videospektakel op het stadhuis. Onder de noemer ‘Wintersferen’ kunnen bezoekers van de Apeldoornse binnenstad van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 december een aantal sfeervolle activiteiten verwachten.

De winter doet zijn intrede, de sfeerverlichting prijkt boven de gevels en winkeliers en horeca pakken traditiegetrouw royaal uit rond de feestdagen. Om in de voor ondernemers belangrijke decembermaand zo veel mogelijk bezoekers naar de binnenstad te trekken, slaan diverse partijen in opdracht van Centrummanagement Apeldoorn de handen ineen voor de eerste editie van het evenement Wintersferen. In de week voor Kerstmis worden op zes panden in het centrum bijzondere videobeelden geprojecteerd.

Eerste editie Wintersferen

Marco Bod, centrummanager van Apeldoorn, vertelt: “Het Koninklijke Jaar én de Grand Opening van Paleis Het Loo in 2023 is hét moment om de koninklijke verhalen van het paleis ook in de binnenstad zichtbaar en voelbaar te maken. Als bezoeker krijg je van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 december een interessant inkijkje in de koninklijke geschiedenis van Apeldoorn.”

Videospektakel op het Marktplein
Paleis Het Loo en Apeldoorn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens Wintersferen worden de verhalen hierover op een laagdrempelige en visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd aan inwoners en bezoekers uit de regio. Zo is er de audiotour ‘Royals in Apeldoorn’ en wordt uitgepakt met videoprojecties. Het grote hoogtepunt is op donderdag 22 december vanaf 20.30 uur op het Marktplein. “Die avond komt de rijke, koninklijke geschiedenis tot leven in een grootse videoshow op het stadhuis: het Wintersferen Videospektakel. Hier combineren we videoprojecties met livemuziek en andere verrassende optredens”, vervolgt Bod.

Ambitie voor de komende jaren
Het idee van de videoprojecties is niet nieuw. “In 2021 hebben we al geëxperimenteerd met videoprojecties in de binnenstad. Dat viel in de smaak.” De ambitie is dan ook om Wintersferen in een tijdsbestek van vier jaar door te ontwikkelen tot een vaste waarde in de binnenstad. “De videoshow op het Marktplein is in principe een eenmalig initiatief als aansluiting op de heropening van Paleis Het Loo en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Gelderland. De videoprojecties daarentegen willen we als stad vasthouden en uitbouwen tot een topactiviteit waarmee we het centrum in de spotlights zetten”, vertelt de centrummanager.

Wintersferen is een initiatief van Centrummanagement Apeldoorn in het kader van het project Koninklijke Veluwe. Voor de uitvoering werken Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn (SCEA), Paleis Het Loo, CODA, Stichting ACEC gebouw en Apeldoorn Partners samen. Wintersferen wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, de Economische Alliantie en het project Koninklijke Veluwe.

Meer informatie is te vinden op uitinapeldoorn.nl/wintersferen.