Stedendriehoek

Bikkelharde gevechten op wielerbaan

APELDOORN – Op zondag 19 november vinden de Nederlandse Kampioenschappen Ploegachtervolging en Teamsprint plaats in het Omnisport te Apeldoorn. “Het worden zinderende kampioenschappen”, verwacht Hans van Bon. “Zinderend en bikkelhard, omdat de kersverse verenigingsploeg Beat het gaat opnemen tegen de leden van de nationale KNWU-selectie sprint.”

Dat betekent een confrontatie over 750 meter met vijfvoudig wereldkampioen Theo Bos, Nederlands kampioen Matthijs Büchli, Europees kampioen BMX Roy van den Berg, wereldkampioen 1 kilometer Jeffrey Hoogland, Europees kampioen en tweede bij het WK Harry Lavreijsen en Nederlandse kampioenen Niels van ’t Hoenderdal en Sam Ligtlee.

“Een strijd op wereldniveau die het ongekende hoogtepunt van dit kampioenschap zal zijn als ze de finalewedstrijd halen. Daar twijfelt bijna niemand aan. Twijfel was er misschien wel of Elis Ligtlee weer terug zou keren op de baan en vooral, wanneer.” De Olympische titel bracht een totale ommekeer in haar leven, waarin het moeilijk was staande te blijven. Nu, met het Nederlands Kampioenschap Teamsprint, keert ze terug op de baan in een eerste wedstrijd na de Spelen.
“Het gaat er vooral om weer het ‘wedstrijdgevoel’ terug te krijgen, de eventuele winst is van ondergeschikt belang. Ze komt in de baan met Wietske Bloemhof en zal de concurrentie aangaan met de Europese Kampioenen U23 Hetty van de Wouw en Kyra Lamberink. De laatsten, beiden inwoners van Apeldoorn, vormen ijzersterke koppels die er alles aan gaan doen om het rood-wit-blauw om de schouders te krijgen.” Hetty van de Wouw doet dat met Steffie van der Peet. Zij won onlangs nog zilver bij de wereldkampioenschappen en Kyra Lamberink vormt een koppel met Shanne Braspennincx, die na haar geconstateerde hartaandoening weer helemaal hersteld is en vol voor de titel gaat.

Het damesveld wordt verder gevormd door onder anderen Laurine van Riesen (zij rijdt tegenwoordig voor een Engels team), de Apeldoornse rensters Michelle en Tamara de Graaf en de jonge maar supersnelle Maike van der Duin, die al enige kampioenstruien in de jongere categorieën mee naar huis wist te nemen. “Ook bij de dames wordt er aldus een strijd verwacht van een buitengewoon niveau.”

Liefst 55 teams nemen deel aan de kampioenschappen: van jeugd tot en met professionals. Ruim 120 renners hebben zich aangemeld en daarmee groeide dit Nederlands Kampioenschap razendsnel uit tot een van de grootste NK’s op de baan. De kampioenschappen vangen aan om 10.00 uur. ’s Ochtends worden de ploegenachtervolgingen verreden, ’s middags de teamsprints. De toegang is vrij.