Stedendriehoek

Bijzonder prentenboek ‘De Wonderlijke Reis’ haalt bijna 30.000 euro op

Ruim twee maanden geleden bracht Hester Verberne het prentenboek De Wonderlijke Reis uit. Zij schreef dit verhaal in de periode dat haar zoontje Arthur (4) een zware leukemiebehandeling onderging. Door het medicijn Dexamethason is deze behandeling voor alle kinderen moeilijk. Om hier in de toekomst verandering in te brengen, gaat iedere euro die het boek oplevert naar onderzoek van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Onderhand staat de teller op 29.000 euro.

Sinds de verschijning van De Wonderlijke Reis wordt er veel gepraat over het boek. Door ouders van zieke kinderen, in boekenblogs en de september-editie van Kind Magazine. “Er wordt ook op gereageerd door niet-zieke kinderen”, vertelt Hester. “Dat vind ik heel mooi, omdat er genoeg verborgen leed is. Kinderen die onder andere gepest worden of moeite hebben met leren kunnen hier iets uithalen. Bijvoorbeeld dat je kijkt naar wat je wél kunt.”

‘Een ontroerend en hartverwarmend verhaal over de kracht van liefde en geloven in jezelf. Ik wens alle kinderen de liefde toe die op elke pagina aanwezig is. En het besef dat er altijd lichtpuntjes en regenbogen zijn, soms niet buiten maar altijd in je hart. Zo mooi verteld en prachtig verbeeld in dit boek.’

Het valt even stil. Hester kijkt naar Arthur, terwijl hij aan het spelen is op de grond. De kleine man is vrolijk en zingt een zelf gecomponeerd liedje, terwijl hij een houten trainrails in elkaar zet. Hester kijkt mij aan: “Voor andere ouders is dit heel normaal, maar voor ons genieten. Arthur is vandaag twee uur naar school geweest en heeft nog genoeg energie over om lekker te spelen. Dat is ongekend.”

Psycholoog

Hester is ontwikkelingspsycholoog. Deze vorm van psychologie bestudeert psychologische veranderingen die plaatsvinden in de gehele levensloop: van babytijd tot ouderdom. De kennis die zij hiervan heeft nam zij mee in het boek. Het is dan ook eigenlijk niet zo gek dat ook professionals enthousiast reageren. “Hierin beschrijf ik hoe je om kunt gaan met moeilijke situaties en dat wordt opgepakt in coachingsgesprekken. Ook yogadocenten koppelen er oefeningen aan, zoals de zwaan en tijger, om mensen stevig te laten staan en te laten geloven in hun eigen kracht. Het is leuk om met diverse professionals hierover te sparren. Wie weet wat hier in de toekomst nog uit gaat komen?!”

‘Dit prachtige boek wens ik iedereen toe. De wijsheden die erin staan zijn zó puur en krachtig: voor elke leeftijd toegankelijk. Dit boek inspireert om vanuit liefde en verbondenheid te leven.’

Streefbedrag

In eerst instantie was het prentenboek voor Arthur en Floor, maar nu voor iedereen. Het eerste streefgedrag van 20.000 euro is ruimschoots gehaald. De familie Verberne zit al bijna op de 30.000 euro. “Het is heel bijzonder dat iets wat je voor je gezin maakt, zo positief ontvangen wordt en we er zoveel geld mee ophalen.”

Vandaag las ik met mijn dochter een prachtig geschreven en mooi vormgegeven boek over moed, vertrouwen en doorzetten maar vooral over het geloven in je innerlijke krachten’

Na de zomer wordt de eerste cheque overhandigd aan het Prinses Maxima Centrum. Vorige week sprak Hester de hoofdonderzoekers. Wat zij met het geld gaan doen? Een woordvoerder vertelt: “Hiermee kunnen het komende half jaar twee topwetenschappers fulltime ingezet worden om data uit het onderzoek te analyseren op verschillende hypotheses. Deze liggen op de volgende bijwerkingen: spierzwakte, bewegingsproblemen, vermoeidheid, depressiviteit, eetstoornissen, gedragsverandering en slaapproblemen. Ook wordt er gekeken naar mogelijke overdosering.”

Na de eerste cheque gaat deze wonderlijke reis voorlopig nog door. De eerste stap over de grens is al gemaakt. Er is namelijk ook al aandacht voor het prentenboek in België. Bestel het boek (én steun daarmee het onderzoek) voor 20 euro op www.dewonderlijkereis.nl.