Stedendriehoek

Beleving staat centraalbij Roots in the Woods

APELDOORN – Het festival Roots in the Woods beleeft alweer zijn achtste editie van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober in het Beekpark. Daarnaast van 13 tot en met 22 oktober op verschillende andere (satelliet)locaties op de Veluwe. “Met dit jaar weer meer programma en meer ambiance”, aldus festivalleider Marco Bod namens de organisatie.

“De eigenheid en sfeer van de Veluwe komen tijdens Roots in the Woods volle bak tot uiting”, knikt Nick Nijhuis. “Het evenement was oorspronkelijk vooral gericht op kinderen, maar inmiddels valt er voor zowel jong als oud veel te beleven in het Beekpark. De Rauw en Ruig area is vooral bedoeld voor de ‘grote mensen’. Op De Strip, het middenstuk met veel cultuur, is er voor iedereen genoeg te genieten; er is volop sfeervolle muziek, theater en foodtrucks met hapjes en drankjes van lokale leveranciers, zoals de Veluwse Schavuyt.”

Roots in the Woods manifesteert zich als hét Herfstfestival voor de Veluwe. Door de jaren heen is het festival in alle facetten gegroeid: zowel qua oppervlaktemeters als qua programmering. “Het sociale aspect heeft vanaf dag één de boventoon gevoerd. De saamhorigheid prevaleerde. Tot 2014 bleef de economische component daar echter bij achter. De samenwerking met Landal heeft daar verandering in gebracht”, vertelt Marco Bod. Zijn organisatie heeft enkele jaren geleden de succesvolle samenwerking gezocht met diverse vakantieparken van Landal: Landgoed ’t Loo in Oldebroek, Miggelenberg in Hoenderloo en Rabbit Hill in Nieuw-Milligen. “Zij bieden aan hun gasten een prachtig programma in Roots-sferen. Gasten die keer op keer terugkeren naar de parken vanwege het bijzondere herfstfestival. En ook op het Caterplein is het een en ander te beleven, met bijvoorbeeld een Preuvement met vers bereide gerechten op zondag 15 oktober.”

De aankleding van het festival in het Beekpark laat helder zien waar de activiteiten voor de jeugd plaatsvinden en waar voor de generaties daarboven. “De leeftijdsspecifieke activiteiten en optredens worden gescheiden door het zogenoemde ‘cultuurpad’. Vooral de jeugdhoek moest van hoog niveau zijn, want we worden kritisch gevolgd door de vertegenwoordiging van het Kids College”, lacht Bod. “We liggen onder de loep, maar dat geeft niet, want we willen ons met het kids-deel van Roots in the Woods richten op Apeldoorn als gezinsstad.”

Voor de jongeren en volwassenen is er tijdens het festival meer te beleven dan ooit op cultureel vlak. “We hebben op dat gebied flinke stappen gemaakt”, aldus Pieter Peerbolte, verantwoordelijk voor de totaalproductie in het Beekpark. “Poppodium Gigant verzorgt de programmering en met het Amsterdamse rootsrocktrio T-99 op zaterdagavond hebben we een klinkende naam binnengehaald. Op vrijdagavond verwacht ik dat de Bazzookas er een feest van maken. Zaterdag en zondag zijn er circus acts, onder andere met het gezelschap All Clowns Are Beautiful en hebben we veel straattheater. Een paar namen wil ik nog graag noemen: Max Molenaar met zijn humoristische show Het Theaterdier, Pleunie Hoving met Het Hart-hospitaal. En ik verwacht heel veel van het optreden van de Sunday Kids, zaterdag aan het eind van de middag.”  

Voor meer informatie, zie de website rootsinthewoods.nl. “En houd ook social media in de gaten voor het laatste nieuws! We zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram.”