Stedendriehoek

Beleef de Dag van de IJssel

DEVENTER/ZUTPHEN – Dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, struintocht, expositie, rondleiding, taxatie van je IJsselvondst, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen, muziek. En nog veel meer. Dat is er allemaal te doen tijdens de allereerste Dag van de IJssel op zaterdag 28 september. De Dag van de IJssel verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en andere liefhebbers tot één groot festival van één dag.

Op zaterdag 28 september vind je stroomafwaarts van Doesburg naar Kampen ruim veertig activiteiten, die allemaal in het teken staan van de IJssel: van de Middeleeuwen op de Koggewerf, via de Uiterwaarden van de 19e-eeuwse schilder Jan Voerman en het toekomstbestendige Ruimte voor de Rivier, naar het tijdloze Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation en de innovatieve vispassage.

“Dag van de IJssel wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur, milieu én de mensen. Door de samenwerking van diverse partners, zoals de IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat hebben we een ontzettend gevarieerd en uniek programma voor je weten samen te stellen en gaan er deuren, hekken, poorten en pontjes voor je open die normaal gesloten blijven. De Dag van de IJssel is een initiatief van Stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners”, aldus de organisatie. Op diverse pontjes in de IJssel nemen dorps- en stadsdichters plaats om voor te dragen uit eigen werk. Daarnaast zal kunstenaar Rob Sweere een fotografieproject doen en verzorgt De Nieuwe Oogst het muzikale programma. Op de website www.beleefdeijssel.nl kan men precies zien wat er in de regio te doen en beleven is.

Regio Zutphen
“In Zutphen vind je tijdens de Dag van de IJssel drie exposities over de IJssel. De IJsselsalon is gevestigd op de begane grond van het monumentale herenhuis uit 1890, direct gelegen aan de oever van de IJssel. Tijdens Dag van de IJssel kun je het werk van Stef Kreymborg bekijken. Ook ben je welkom in het grote atelier van Dorine de Soet, waar de expositie ‘Rimpelingen in verf’ is te zien, naast nog veel ander werk van dezelfde kunstenaar. Dorine de Soet is al sinds jaar en dag geboeid en geïmponeerd door de schoonheid van de IJssel. De loop van de rivier, de vegetatie, de stille beweging van het water, de rimpelingen heeft ze veelvuldig aan het doek toevertrouwd. In Musea Zutphen is de fototentoonstelling De Zutphense te zien. Fotografencollectief De Zutphense werd in 1923 opgericht en is daarmee één van de oudste fotoclubs van Nederland. Nu, 96 jaar later, is De Zutphense een fotocollectief van ongeveer 40 enthousiaste vrijetijds- en (semi)professionele fotografen. Voor deze expositie hebben een tiental leden geput uit hun grote verzamelingen. Hiermee is een zeer gemêleerde verzameling van rivierbeelden ontstaan die inspireert om op zeer verschillende manieren naar de prachtige rivier te kijken.” 

Regio Deventer
“Deventer heeft een wel heel bijzonder en divers programma: de IJssel is het decor van de Veluwerally: een van de grootste kano-evenementen in Nederland, dat zowel op zaterdag als zondag plaatsvindt. Ook kan men meevaren met het Ruime SOP. Het Ruime SOP (Sloep Opknap Project) is een project met deelnemers uit achterstandssituaties uit Deventer. Met deze doelgroep knappen zij oude sloepen op. De eerste sloep is reeds in de vaart en vaart tijdens de Dag van de IJssel. Wat is een Dag van de IJssel zonder frisse duik in het IJsselwater? Beleef het plezier van zwemmen bij zonsopkomst met ons in de nevengeul van de IJssel. Wij nodigen je uit om dit speciale moment mee te maken. Of ga kleien onder leiding van Carin Terpstra in de Ossenwaard, waar IJssellandschap een sporenstruintocht organiseert. Ook in Museum de Waag is, naast een fantastische tentoonstelling over de IJssel, iets leuks te doen. Op de Dag van de IJssel kun je je eigen vondst laten determineren en voorleggen aan de gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen, die van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig is in het museum. Boudewijn Betzema is Neerlands eerste en tot nu toe enige Troostdichter. Troostdichten is zijn vak. Hij luistert, geeft pure aandacht aan ieder die daar behoefte aan heeft. En dat zijn er veel. Op 28 september, tijdens Beleef de IJssel, is de Troostdichter te vinden op het oude voetveer, voor deze dag het ‘Troostpontje’ genoemd in Deventer.