Stedendriehoek

Beachvolleybalsters willen titel

APELDOORN – De dertienjarige Britt Lettink en Nicole van de Vosse hebben zich als team gekwalificeerd voor de Junior Beachcircuitfinale op zaterdag 26 augustus in Scheveningen. De meiden spelen al ruim zes jaar zaalvolleybal, maar nog maar net beachvolleybal. Toch hebben ze in een korte tijd al een hoop bereikt.

Jaarlijks organiseert de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) het Junior Beachcircuit (JBC) in de zomermaanden. Er worden door het hele land toernooien georganiseerd door verenigingen en andere beachvolleybalaanbieders. De toernooien zijn voor jongeren tussen de twaalf en negentien jaar. Zij spelen in vier leeftijdscategorieën: onder de dertien, vijftien, zeventien en negentien jaar. “Er vinden dit jaar in totaal tweeënvijftig toernooien plaats. Tijdens iedere wedstrijd verdien je als team punten. Per Nederlandse regio (Noord, Oost, Zuid en West) mogen de vier beste teams mee naar de finale in augustus. Nog voor het laatste toernooi was het al duidelijk dat wij ons hiervoor hadden gekwalificeerd”, vertellen de meiden trots.

Beachvolleybal is toch wel wat anders dan zaalvolleybal, meent Britt. “Bij beachvolleybal speel je twee tegen twee op een veld van acht bij acht meter, in plaats van zes tegen zes op een veld van negen bij negen meter. De regels zijn anders en het is mentaal en fysiek zwaarder. Het vereist een andere tactiek.” Zowel Britt als Nicole trainen naast school, tien uur extra in de week bij het Regionale Talenten Centrum (RTC) in Apeldoorn. “Om niet in de knel te komen met huiswerk heeft de Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport (LOOT) de Topsport Talentscholen in het leven geroepen”, legt Britts vader Ernst Lettink uit. “Veluws College is één van de Topsport Talentscholen. Britt en Nicole zijn dan ook LOOT- leerlingen en krijgen faciliteiten om hun schoolwerk te combineren met hun sport, zoals bijvoorbeeld een flexibel lesrooster en vrijstelling van vakken, waaronder lichamelijke opvoeding. Alles wordt met de LOOT- coördinator op school afgestemd.” De meiden moeten veel opofferen voor hun sport, maar ze weten nu al dat ze een baan in de sportwereld willen krijgen. Wat precies? Dat is nog de vraag.

Britt en Nicole hebben veel zin in de finale op zaterdag 26 augustus in Scheveningen. “Het is een uitdaging”, knikt Nicole. “De zestien beste teams van Nederland spelen daar. De concurrentie is sterk. Je moet goed je best doen.” Ernst vindt het leuk zolang de meiden er plezier aan beleven. “Bij de toernooien hangt een leuke sfeer. En het is leuk om te zien dat ze het goed doen.” Ter voorbereiding traint Britt één keer per week met twee andere meiden met voormalig beachvolleybalprof Michiel van Dorsten. Twee jaar geleden nam hij deel aan het WK beachvolleybal in Apeldoorn. Britt is vol lof over Michiels werkwijze: “We kunnen zo ontzettend veel van hem leren.”