Stedendriehoek

Basisregels voor je nieuwbouwwoning

Een nieuwbouw huis heeft vele voordelen. Zo heb je geen ‘last’ hebt van de smaak van een vorige bewoner en is alles nog nieuw en fris. Maar de sfeer moet je er wel nog creëren. Beging alleen wel bij het begin.

Van een huis een thuis maken… Voor sommige bewoners heel eenvoudig, andere vinden het maar lastig. Wat doe je wel en wat niet. En waar begin je eigenlijk? Je kunt een huis een eigen stijl geven of een bepaalde kleur doorvoeren. Ook de trend om een wand te voorzien van fotobehang kan daarbij een goede optie zijn. Maar wat je ook doet, alles valt en staat met de laag eronder.

De basis
Ook al is je huis net gebouwd, een goede basis creëren blijft belangrijk. Voor de tuin geldt dat je, als je later mooie bloeiende planten wil, je goede vruchtbare grond moet (laten) aanbrengen. Voor je oprit geldt dat een laag wit zand beter is. Maar ook in huis gelden deze basisregels.

De wanden van je woning worden meestal behangklaar opgeleverd. Toch kun je dan niet altijd al het behang er zomaar op plakken. Wist je bijvoorbeeld dat de meest gebruikte wandafwerkingen voor deze behangklare wanden renovliesbehang is. Renovlies is eigenlijk de moderne variant van glasvezelbehang en ontworpen om oude huizen snel van een ‘nieuw ogende’ wand te voorzien. Het voordeel van renovlies is dat het in tegenstelling tot glasvezel geen structuur heeft maar glad is. Renovlies wordt veel aanbevolen in nieuwbouw omdat stucwerk scheuren zou kunnen geven. Laat je echter je wanden en/of plafond stucen door een goede stukadoor, is de kans op scheuren ook gering. Goed om te weten dus.

Daarnaast zijn er ook nadelen aan renovlies. Ook bij renovlies kan een wand gaan scheuren. Onzichtbaar repareren is dan een moeilijke opgave en de reparatie zal eigenlijk altijd zichtbaar zijn. Ook de naden compleet camoufleren of wegwerken, is erg lastig zo niet onmogelijk. En het grootste nadeel is dat je kleine oneffenheden niet kunt wegwerken. Kortom, ook bij renovlies is de basis (ondergrond) van belang.

Nieuwbouwwanden stucen
Een andere optie is gewoon je wanden laten stucen. Bij nieuwbouwhuizen is dit een goede optie want nieuwbouwwanden hebben maar één of twee lagen dunpleister nodig om een mooi strak resultaat te krijgen. Voor een stukadoor gaat dunpleisteren zal hij eerst de hoeken bewerken om later scheuren te voorkomen. Het resultaat is een strakke wand waar je alle kanten mee op kunt.

Je kunt de wand dus gewoon wit laten, maar er ook voor kiezen om één of meer wanden in een ruimte een kleur geven of te voorzien van een (foto)behang. Daarbij kun je, afhankelijk van de sfeer die je wil creëren, kiezen voor een print van een prachtig uitzicht op duinen of zee, een bos of een grote bloem. Ook een deel van de wand behangen met uitzicht op een stad is een optie. Zo lijkt het alsof je op bepaalde plaatsen in huis gewoon naar buiten kunt kijken. Wat je ook kiest, met een strakke gladde ondergrond is de wand in alle gevallen een eyecatcher. Zelfs als je er gewoon een egale kleur op aanbrengt.

Bedenk vooraf of je één stijl door het gehele huis wil doorvoeren of dat je in bepaalde kamers een andere stijl wil aanbrengen. Twijfel je nog een beetje, dan is het fijn om te weten dat als je een goede basis hebt gecreëerd het heel eenvoudig is om, als je na een tijdje toch iets anders wil, je een kleur makkelijk kunt veranderen of een ander behang kunt aanbrengen. Kies je op bepaalde wanden voor behang, laat je dan wel vooraf voorlichten. Niet alle soorten behang kun je later even gemakkelijk verwijderen.