Stedendriehoek

Basis en middelbare scholen na kerstvakantie weer open

Na de kerstvakantie mogen de basisscholen en de middelbare scholen de deuren weer openen. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang, meldde het kabinet vanmiddag. Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over het beëindigen van de scholensluiting.

Wel blijven er enkele coronamaatregelen van kracht. Zo moeten vanaf groep zes alle leerlingen en leerkrachten zich iedere week tweemaal zelftesten en op de gangen in het schoolgebouw is een mondkapje verplicht. Ook moeten er looproutes komen.
Voor het mbo en het hoger onderwijs blijft het online onderwijs voorlopig van kracht. “Dat geldt in ieder geval tot het weegmoment op 14 januari”, zegt minister Arie Slob (Onderwijs).

Het kabinet wil afwachten in hoeverre de opmars van de omikronvariant zich gaat vertalen naar een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Volgens minister Hugo de Jonge kunnen het mbo en het hoger onderwijs momenteel nog niet opnieuw ‘fysiek onderwijs’ aanbieden, “omdat het aantal bewegingen dan fors zou toenemen”. De bewindslieden willen het aantal contactmomenten in de samenleving nog altijd zo klein mogelijk houden. “Het hangt af van hoe het virus zich verder ontwikkelt.”