Stedendriehoek

BANG!

Ik barstte in janken uit en zei dat mama niet zo raar moest doen. Wie bracht dan elk jaar de kadootjes? Wie vrat de penen uit de instappertjes? Wie schreef de gedichten? Moeders was niet goed bij haar hoofd. Ik had miljoenen argumenten waarom Klaas wel bestond. Hij was toch op tv?

Een vriendin is complotdenker. Zij denkt dat corona is bedacht om de mensen in bedwang te houden. Zodra er een vaccin komt, worden we ingespoten met een chip. Dan kan ome Bill ons overal volgen. Ik zei al: iedereen is tegenwoordig te traceren – je hebt je microchip gewoon vrijwillig in je pootjes. Je telefoon. Maar wie ben ik. Corona is volgens haar maar een lullig snottebelletje en de 1,5 meter afstand is larie. Mondkapjes zijn onzin en ze knuffelt met elke lantaarnpaal die ze tegenkomt. Bewust, om te laten zien dat ze niet bang is.

Liters angstzweet gutst onder haar oksels vandaan. Vitens zou smullen van de emmers vocht. Vooral zodra er iets van een discussie dreigt los te komen. De complotties dulden namelijk geen tegenspraak. Het is hun weg, of helemaal geen weg. En sterker nog – kóm je met solide feiten en cijfers, dan bevestigt het JUIST hoe goed het complot is. Dat ‘ze’ zelfs keiharde feiten kunnen produceren om doelbewust met de complotties te discussiëren! Om hun geniale ideeën neer te sabelen. Ze willen daarnaast niet horen dat ze in complottheorieën geloven. De ijsjesverkoper die geen ijscoman wil worden genoemd.

It’s too bad to be true. Het is zo prachtig menselijk om zaken te willen verklaren. Alles moet een reden hebben. Een oorzaak. Anders ‘klopt’ het niet – is er geen controle in onze zielige bovenkamer. Daarnaast voeden we ons met informatie die ons zint. Er wordt geroepen dat er censuur heerst in de media (hé, what’s new?) maar de grootste censuur vindt ergens anders plaats. In onze knarren.

Het mooiste vind ik dat de complotties denken als enige wakker te zijn. De hele wereld is gek. Behalve zij. Ondertussen lopen ze als handmakke schapen achter hun leider aan en nemen klakkeloos ongegronde info over. Bang zijn is zo mooi.

Meningen. Feiten. Denkwijzen. Ieder mag geloven en vertellen wat hij wil – maar bedenk goed wat je als glasharde waarheid deelt. ‘Ik heb er onderzoek naar gedaan,’ is geen antwoord, zolang je geen wetenschapper bent en jarenlang research en testen hebt gedaan met gedegen bronnen. Je hebt iets gelezen. Niets meer dan dat. En toevallig paste het in je doodsbange straat. Ik heb zin in Sinterklaas.