Stedendriehoek

Bamboemondkapjes een verantwoorde keuze

Sinds de verplichtstelling van mondkapjes in het openbaar vervoer is de vraag naar de bamboevariant enorm gestegen. “Ze zijn niet aan te slepen”, lacht Van Bamboe-eigenares Marga Lamers. “Deze mondkapjes worden gemaakt door een Belgische ontwerpster volgens het patroon van de Belgische overheid. Het is een verantwoorde keuze, vergeleken met de wegwerpmondkapjes, omdat ze van 100 procent bamboe zijn en composteerbaar.”

De dubbellaagse mondkapjes kunnen lange tijd achtereen gebruikt worden. Wel is het belangrijk om ze na gebruik te wassen. Dit kan op zelfs 60 graden. Bamboe is ademend materiaal en voelt zijdezacht aan. Ze worden gestrikt, waardoor ze voor elke maat geschikt zijn. In de mondkapjes is ruimte voor een filter. “Als je het helemaal goed wilt aanpakken, kun je er een bamboetissue in stoppen. We hebben de mondkapjes in de kleuren ecru (gebroken wit) en zwart.” Marga verkoopt ook etuitjes waarin je het (gebruikte) mondkapje kunt meenemen, en zelfs bamboehandschoenen. De handschoenen zijn er in de maten s tot en met xl. Volgens Marga heeft de populariteit van bamboemondkapjes alles te maken met de mindset van mensen. “Ook als mensen minder te besteden hebben, kiezen ze sneller voor een duurzaam product. Dat is heel anders dan tijdens de vorige crisis.”

Van Bamboe is nog altijd de enige winkel in Nederland die uitsluitend bamboeproducten verkoopt. “Mensen blijven zich verbazen. We hebben ruime keuze uit kleding, pyjama’s, ondergoed en sokken voor mannen, vrouwen en kinderen. Het voordeel van bamboe is dat het koel in de zomer aanvoelt en geen geurtjes aanneemt.” Hierdoor is het ook fijn om in of onder bamboestof te slapen. “We verkopen lakenstof van 70 procent bamboe met 30 procent katoen in de kleuren off white, roze en grijs. Hier kan men zelf kussenslopen of dekbedovertrekken van (laten) maken. Ook hebben we bamboekussens met een ergonomisch model of rechthoekig. Deze kussens zijn veerkrachtig en zorgen voor de perfecte ondersteuning.”

Wie op zoek is naar een leuk Vaderdagcadeau, is bij Van Bamboe aan het goede adres. Sokken zijn nog altijd een populair cadeau, maar ook saunaslippers, handdoeken en horloges. Door het lichte gewicht van bamboeservies is het ideaal om mee op vakantie te nemen. Van Bamboe verkoopt onder andere borden, bestek, zeefjes, bakjes, rietjes, thermosflessen met een zeefje en broodtrommels.

Van Bamboe is gevestigd aan Schubertlaan 22 te Apeldoorn en is elke donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Wie privé wil winkelen, kan een afspraak maken door te bellen naar 06-47133684 of mailen naar info@vanbamboe.nl. Meer informatie op www.vanbamboe.nl.