Stedendriehoek

Avondbehandeling van een alcoholverslaving bij Recovery Mental Healthcare

Van alle verslavingen komt alcoholverslaving het meest voor. Dat komt onder andere doordat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien, omdat alcohol legaal en gemakkelijk is te verkrijgen. Veel mensen zijn verslaafd aan drank, ondanks het relatief onschuldige imago van het middel. Cijfers van een bevolkingsonderzoek uit 2020 tonen aan dat er in dat jaar in Nederland 82.000 mensen verslaafd waren en dat 395.000 mensen alcohol misbruikten. Drank is zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend en dat maakt het extra lastig om zelf te stoppen met drinken. Voor je het weet, ben je verslaafd.

Wat zijn de symptomen van een verslaving aan alcohol?
Als iemand aan alcohol is verslaafd, is het willen drinken veranderd in het moeten drinken. De symptomen van een alcoholverslaving zijn te herkennen aan verschillende geestelijke, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Er is bijvoorbeeld altijd een reden om te drinken, mensen hebben op ongewone tijden trek in alcohol en een paar drankjes zijn niet meer voldoende. Mensen met een drankprobleem vertonen ‘trucjes’ vol van leugens en ontkenning, doen vele vergeefse pogingen en valse beloftes om te stoppen met het alcoholgebruik en hebben steeds minder contact met vrienden en familie. Verder treden er steeds meer psychische en lichamelijke klachten op, wordt er verzuimd op het werk en komen er financiële problemen.

Wat zijn de risico’s van een alcoholverslaving?
Het wordt vaak lang ontkend en verborgen als iemand is verslaafd aan alcohol, en daarom is het belangrijk om op tijd in te grijpen. Vanzelfsprekend in de eerste plaats vanwege de impact op de gezondheid van de persoon die is verslaafd, maar ook vrienden, collega’s en familie kunnen lijden onder de alcoholverslaving. De gebruiker neemt geen verantwoordelijkheid meer voor verplichtingen op het werk en verwaarloost relaties. Als iemand dit combineert met alcoholgebruik in het verkeer of het gebruik van drugs, kan drinken bovendien direct gevaar opleveren. Andere risico’s van een verslaving aan alcohol zijn onder andere: hart- en vaatziekten, vitamine B-tekort, de Ziekte van Korsakov, levercirrose (littekenweefsel in de lever), infecties en schade aan organen, uiteenlopende soorten kanker en strafrechtelijke vervolgingen.

Ben jij verslaafd aan alcohol?
Of maak je je zorgen om een naaste en vraag jij je af: hoe kom je van een verslaving af? Herstellen van een alcoholverslaving doe je niet alleen. Met een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt een gespecialiseerde GGZ-instelling hulp en advies. Naast klinische en dagbehandeling, behoort ook avondbehandeling tot de mogelijkheden. Avondbehandeling houdt in: een intensief interactief programma van twee avonden per week, gedurende acht weken lang. De behandeling wordt aangevuld met individuele gesprekken en nazorg. Avondbehandeling is een ideale keuze voor mensen die actief willen werken aan het herstel van een verslaving naast hun werk. De specialisten werken volgens de zogeheten Recovery-methode: intensieve bewustwording en psycho-educatie, aangevuld met groepstherapie, zelfwerkzaamheid en ervaring.

Clean worden is een enorme prestatie, en de behandeling van verslaving stopt niet nadat een persoon met succes een detox heeft gedaan, heeft ontgift en is afgekickt. Nazorg is een vorm van doorlopende behandeling die wordt gegeven aan mensen die herstellen van een verslaving.