Stedendriehoek

Auto Koldewijn al 50 jaar een vertrouwd adres

APELDOORN – De bezoeker die de kraakheldere showroom van Autobedrijf Koldewijn aan de Hattemseweg 7 binnenkomt, wordt meteen begroet door een medewerker of door eigenaar Edward Koldewijn zelf. “Mensen moeten zich hier direct op hun gemak voelen bij binnenkomst”, verduidelijkt hij, “dat vinden wij erg belangrijk.”  

“Auto Koldewijn is opgericht door mijn vader Piet Koldewijn”, vertelt Edward. “Hij begon in 1973 een zaak in gebruikte auto’s op een locatie hier 500 meter verderop, aan de Westenenkerweg. Ik heb het bedrijf in 1997 overgenomen en in 2000 ben ik op deze locatie terecht gekomen. Mijn vader startte met de in- en verkoop van gebruikte auto’s van diverse merken. Toen ik in de zaak kwam zijn we geleidelijk ook met een werkplaats begonnen. Toen de verplichte APK-keuring een feit was, is de werkplaats uitgegroeid tot een onderdeel waar vandaag de dag chef-werkplaats Martijn en nog drie eerste monteurs werkzaam zijn. In totaal houden we hier met een team van tien enthousiaste medewerkers de zaak draaiende.”

Pijlers voor succes
“Er zijn een paar speerpunten waar we ons al die jaren op hebben gefocust. Persoonlijke aandacht, een schone showroom en een opgeruimd terrein, betrouwbaarheid, duidelijke afspraken maken met de klant en deze ook nakomen. Daar hameren we ook met het hele team op, want dat is gewoon heel belangrijk in deze business. Daardoor hebben we veel vaste klanten die graag bij ons terugkomen”, aldus Edward.

Activiteiten
Behalve de in- en verkoop van auto’s in alle soorten en maten, ook nieuwe overigens, kan de klant bij Koldewijn ook terecht voor reparaties, APK-keuringen, een eerlijke diagnose, bandenwissels en Airco Service. Bovendien kan er ook financiering voor de aankoop worden geregeld. Voor de klant die zijn of haar auto een dagje moet missen, heeft Koldewijn een aantal gratis leenauto’s en -fietsen klaarstaan.
Edward: “We zijn een officieel Bosch uitleesstation. Hiervoor hebben we de benodigde professionele apparatuur in huis en goed opgeleide monteurs. Onze monteurs worden voortdurend getraind en geschoold. Zo blijft onze kennis up-to-date en is de auto altijd in goede handen. We zijn dan ook goed toegerust op de komst van steeds meer hybride en elektrische auto’s. Tevens zijn wij een erkend leerbedrijf voor beginnende monteurs.”

Veranderde markt
“Vanwege de mogelijkheden van het internet is de markt, en daardoor ook ons klantenbestand, behoorlijk veranderd”, stelt Edward. “Klanten kunnen nu overal vandaan komen. De mensen gaan op internet echt op zoek naar auto’s met de door hen gewenste specifieke kenmerken en kunnen dan dus overal uitkomen. We krijgen zelfs veel aanvragen uit het buitenland. Er is nog steeds een groot tekort aan tweedehands auto’s van goede kwaliteit met het juiste aantal kilometers en zonder schade.”
“We gaan echt wel voor kwaliteit. Voldoen de aangeboden auto’s niet aan onze hoge normen, dan komen ze bij ons niet in de verkoop. We zijn daardoor niet de goedkoopste maar zeker ook niet de duurste. De klant vertrouwt ons op dit gebied en kan door ons ook volledig ontzorgd worden. Men krijgt sowieso een jaar Bovag-garantie op de aankoop en men kan de auto ook bij ons in onderhoud houden.”

Veranderde verkoop
“Mensen die hier binnenlopen, komen ook echt gericht binnen om naar een specifieke auto te kijken. Ze maken daarvoor vaak telefonisch een afspraak. We verkopen ook steeds vaker auto’s aan mensen die we dus niet fysiek zien. Dat kan dus alleen goed gaan als er bij de klanten het vertrouwen is dat de auto’s precies zo zijn als wij het ze vertellen. Zo verkocht ik onlangs aan iemand uit Alkmaar telefonisch een auto. Die had de reviews gelezen op onze site en had er het volste vertrouwen in dat alles oké was. Hij komt de auto over een week ophalen. Als je dat vertrouwen krijgt van de klant, mooier kun je het niet krijgen als ondernemer….”

Auto Koldewijn, Hattemseweg 7-9, Apeldoorn, telefoon 055-5335252, website www.autokoldewijn.nl.