Stedendriehoek

Audiotour vol persoonlijke oorlogsverhalen

APELDOORN – Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd. Een bijzondere datum, waarop 75 jaar later audiotour Canadian Walk geïntroduceerd zou worden aan het grote publiek. Dit kon toen vanwege de coronamaatregelen echter geen doorgang vinden. Inmiddels is de nieuwe datum van oplevering van de audiotour bekend: zondag 7 juni – op de Canadese Dag van de Strijdkrachten. Het lokale natuursteenbedrijf Hoogenberg-Wegerif leverde hiervoor het bijpassende monument, bestaande uit 26 tegels en 2 zuilen.

Ontdek 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers middels de app Canadian Walk. Men wordt van Canada meegenomen naar de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn, waar dappere mannen de stad bevrijdden. Terwijl de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond woedt, strijden zij voor onze vrijheid. De route start bij het bevrijdingsmonument Man met twee Hoeden aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk Boom der Vrijheid aan de Paslaan in de Apeldoornse binnenstad. De Canadian Walk is per zondag 7 juni beschikbaar in de Play Store en App Store.

Primeur voor burgemeester

Voor de lancering van de app is gekozen voor een bijzondere datum: de Canadese Dag van de Strijdkrachten (Canadian Armed Forces Day). Deze dag is een viering van de Canadese strijdkrachten, hun erfgoed en hun personeel. Op zondag 7 juni is de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts de eerste die de Canadian Walk audiotour beluistert en loopt. De Canadian Walk is een initiatief van Apeldoorn Partners en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds, Gemeente Apeldoorn, Veluwe Remembers, Gelderland Herdenkt en Apeldoorn partners. Meer informatie is te vinden op uitinapeldoorn.nl/canadian-walk.

Het Apeldoornse bedrijf Hoogenberg-Wegerif Natuursteen heeft de Canadian Walk, bestaande uit 2 pilaren aan het begin en eind van de route en 26 tegels, voorzien van een QR-code, geproduceerd en geplaatst. De route die 2,1 kilometer lang is, heeft een gemiddelde wandeltijd van 60 minuten. De granieten pilaar toont ook de QR-code van de audiotour plus het gegeven dat de tour in drie talen beschikbaar is: Nederlands, Engels en Duits.

Past in bedrijfstraditie

Het gebruikte materiaal is een exclusieve granietsoort, die ook toegepast is voor andere gedenkplekken in de binnenstad van Apeldoorn: in de Hoofdstraat, Mariastraat, Kapelstraat, Van Kinsbergenstraat en de binnenkort te onthullen herinneringsplaat bij het geboortehuis van Röntgen en de gedenkplaat voor het Oude Huys.

Naomi Hoogenberg, de vijfde generatie in het familiebedrijf dat in 1897 door haar betovergrootvader aan de Nieuwstraat is opgericht, vertelt dat de onderneming graag wil laten zien van alle markten thuis te zijn. “Het is fijn dat we met deze zuilen en tegels voor de Canadian Walk tonen dat we méér kunnen dan alleen grafmonumenten. Het past ook in de traditie van ons bedrijf dergelijke monumenten te leveren; mijn overgrootvader heeft het monument dat de slachtoffers van de vliegramp op het Lyceum herdenkt, geleverd op de begraafplaats aan de Soerenseweg. Op dezelfde plaats staat het door ons bedrijf geleverde Indië-monument. Ook buiten Apeldoorn zijn op diverse plaatsen door ons oorlogsmonumenten geleverd, zoals op de Grebbeberg, Vught en Sijtwende. De Canadian Walk-stenen waren, met name om de QR-code in dit grove materiaal te verwerken, een flinke uitdaging. We hebben hiermee de grenzen opgezocht van wat technisch haalbaar is én ook nog eens enorm duurzaam, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat het in de buitenlucht weer en wind glansrijk doorstaat.”