Stedendriehoek

Audiotour Het Apeldoornsche Bosch in drie talen beschikbaar

APELDOORN – Na de audiotour ‘Beladen geschiedenis’ is de audiotour ‘Het Apeldoornsche Bosch’ nu ook in drie talen gratis beschikbaar via de Apeldoorn Stories-app. In deze app zijn ook andere historische wandelroutes door Apeldoorn en de Canadian Walk en Victory Walk te vinden.

Daarmee zijn de Apeldoornse audiotours die betrekking hebben op de oorlogsjaren, nu op één platform te vinden. Beide audiotours ontwikkelden CODA en Stichting Apeldoornsche Bosch in samenwerking met Apeldoorn Partners en internetbureau MAX. De app is gratis te downloaden via Google Play en de App store.

De eerste versie van de audiotour Het Apeldoornsche Bosch werd in 2018 gelanceerd en biedt een boeiende en aangrijpende wandelroute over het terrein van ’s Heeren Loo Groot Schuylenburg, daar waar tussen 1909 en 1943 de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch gevestigd was. De wandeling kan zowel vanaf Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch aan de Fuldauerlaan als vanaf Brasserie De Zon aan de Regenboogbrink gestart worden. De audiotour Het Apeldoornsche Bosch is zowel in het Nederlands als in het Duits en Engels gratis te downloaden in de Apeldoorn Stories-app in Google Play en de App Store. In deze app kun je bij ‘Meer’ je taal instellen. Heb je de taalinstellingen op je telefoon al in het Engels staan, dan krijg je automatisch de Engelse versie aangeboden.

Over Het Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch wordt in 1909 opgericht door de ‘Vereeniging Centraal Israëlietisch Krankzinnigengesticht in Nederland’. Al snel groeit de Joods-psychiatrische inrichting uit tot een bloeiende instelling. In moderne paviljoens worden geesteszieken behandeld volgens de nieuwste inzichten, in de natuur en ver van de grote stad. Er is ruimte voor ontspanning, sport en spel, muziek- en filmvoorstellingen, maar ook voor arbeidstherapie. In Het Apeldoornsche Bosch vormen bewoners en personeel een bijzondere, levendige gemeenschap. Het is een wereld op zich waar geleefd wordt volgens de Joodse traditie en waar men zich lange tijd veilig voelt. Maar dan slaat het noodlot toe: in de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt de bezetter op brute wijze Het Apeldoornsche Bosch. Patiënten en personeel worden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keert terug. www.apeldoornschebosch.nl

Over het project Beladen geschiedenis

Met het project ‘Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant’ maakt CODA in samenwerking met Stichting Apeldoornsche Bosch de zwarte bladzijden uit de periode 1940-1945 en de daaraan verbonden plekken in en om Apeldoorn zichtbaar, onder andere met de website www.beladengeschiedenis-apeldoorn.nl. Een aantal plekken is ook terug te vinden in het routeboekje waarin een wandeling opgenomen is die langs die beladen locaties in Apeldoorn voert. De website en het routeboekje zijn in het Nederlands en Engels beschikbaar. Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant maakt deel uit van een groter geheel van Apeldoornse websites die gaan over of te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Naast www.beladengeschiedenis-apeldoorn.nl zijn ook www.apeldoornschebosch.nl, www.apeldoornendeoorlog.nl en www.gedenkstenen-apeldoorn.nl onderdeel van deze reeks. Het routeboekje is gratis verkrijgbaar bij Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en bij CODA, waar de wandeling Beladen geschiedenis begint.