Stedendriehoek

Arend-Jan Hammink: ‘Voor leden is De Gulle Lach echt hun clubje’

APELDOORN – Arend-Jan Hammink kreeg in 1992 van zijn overbuurman een noodoproep: toneelvereniging OLTO heeft een uitvoering, maar er is iemand afgehaakt. Of Arend-Jan niet mee wilde doen? Zo gezegd, zo gedaan. Arend-Jan leerde zijn rol in drie weken tijd en bleef hangen bij ‘dat gezellige clubje’. Inmiddels is de naam OLTO alleen nog voorbehouden aan de Loenense harmonie en heet de toneelvereniging De Gulle Lach.

De Gulle Lach begon zestig jaar geleden als toneelonderdeel van muziekvereniging OLTO. Midden jaren 80 werd de groep zelfstandig met een eigen bestuur, nog steeds onder de naam OLTO. In 1994 veranderde het de naam in De Gulle Lach. “We speelden voornamelijk stukken waarbij gelachen wordt. Er is al zoveel ellende in de wereld, dus die naam vonden we wel passend”, zegt Hammink, die inmiddels voorzitter is.

De Gulle Lach is volgens Hammink ‘niet zo van het serieuze’. “Er is ruimte om te improviseren, maar natuurlijk willen we uiteindelijk wel mooie stukken neerzetten. De regisseur fluit ons dus nog wel eens terug als we het te bont maken”, lacht hij. “Ondanks dat er tijdens de coronaperiode niet werd gerepeteerd en de ledenaantallen bij amateurtoneelverenigingen in Nederland teruglopen, zijn er de afgelopen twee jaar toch twee nieuwe leden bijgekomen. Het verenigingsgevoel is ondanks de pandemie dus gebleven. Toen de leden weer bijeen mochten komen, organiseerde het bestuur een barbecue, waarbij de stemming er meteen alweer goed in zat.”

Goed gevulde zaal

De Gulle Lach heeft negentien leden, waarvan er elf voor de zaal staan, die elk jaar met zeshonderd man bijzonder goed gevuld is. Hammink: “We brengen een stuk per jaar, waar we zo’n vijftien oefenavonden tussen september en februari voor hebben. In de zomer hebben we een stop. We beginnen met het lezen van ons nieuwe stuk en daarna gaan we al snel het podium op. Onze regisseur geeft ons ook huiswerk op, zodat we de teksten goed kennen. Onze stukken zijn altijd grappig en soms zelfs gewaagd. Ze vallen altijd goed in de smaak.”

Tientallen jaren lid

Leden vinden ontspanning en gezelligheid bij De Gulle Lach. “De meesten van ons zijn al tientallen jaren lid”, zegt Hammink. “Die willen toneel echt niet missen. Sommigen repeteren door ondanks dat ze thuis geconfronteerd worden met ziekte. Het zit dus diep; De Gulle Lach is echt hun clubje. Ik merk voor mezelf dat het leren van de rollen moeilijker wordt naarmate de leeftijd stijgt, maar zo lang ik het leuk vind om te doen, blijf ik doorgaan.”

Het hele interview met Arend-Jan lezen? Kijk op uitinapeldoorn.nl/cultuur

Dit interview is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Gemeente Apeldoorn en Apeldoorn Partners. Tekst: Liza Bruggeling.