Stedendriehoek

Apenheul weer klaar om bezoekers te verwelkomen

APELDOORN – Apenheul is er na de wintersluiting weer klaar voor om bezoekers te verwelkomen voor het leukste dagje uit tussen de apen. Met het aanbreken van het voorjaar bloeit het natuurpark weer op, terwijl de apen genieten van het eerste lenteweer. Ook dit jaar sta je weer oog in oog met verschillende loslopende apen, een unieke beleving waar dit park bekend om staat, en spot je 33 verschillende apensoorten. Daarnaast geven de dierverzorgers leerzame voederpresentaties, hangen de kinderen de aap uit in een van de speeltuinen en ontdek jij op welke aap je lijkt. Nieuw in 2024: ontmoet de indrukwekkende gorillaleider Banjoko.

Sinds 2018 leeft gorillaleider Bao Bao in Apenheul. Zijn komst was heel belangrijk; Bao Bao’s genen kwamen nog niet voor binnen de dierentuinpopulatie van deze met uitsterven bedreigde mensapen. Hij kreeg in 2021 een gezonde zoon, Kiango, waarmee zijn genen zijn doorgegeven. Bao Bao is nu op leeftijd, waardoor hij het een stapje rustiger aan mag doen. Daarom begon het apenpark vorig jaar een uitgebreide zoektocht naar zijn opvolger.

Die opvolger is gevonden in de zeventienjarige Banjoko. Deze imposante zilverrug kwam begin december aan in Apenheul. Hij is opgegroeid in een sociale groep, heeft de leiderschapskwaliteiten van zijn vader kunnen afkijken en heeft dankzij zijn broertje ook geleerd met jonge dieren om te gaan. De afgelopen tien jaar leidde Banjoko in een Frans dierenpark een bachelorgroep, bestaande uit vier jonge gorillamannen. Ervaringen waarmee hij klaar is voor een volgende stap: voor het eerst leider worden van een eigen groep met vrouwelijke gorilla’s.

Beide zilverruggen leven op een apart eiland in Apenheul, waar ze hun eigen gorillagroep leiden. Hoe ze die vrouwen onder de duim houden? Je ontdekt het midden in de bossen van Apeldoorn. Het park verkoopt op dit moment extra voordelige seizoenkaarten, waarmee je het hele seizoen zelf kunt volgen hoe Banjoko zich ontwikkelt als leider van zijn gorillagroep. Ga naar www.apenheul.nl/seizoen24 en krijg 24% korting op een seizoenkaart.