Stedendriehoek

Apenheul viert 50e verjaardag slingeraap Pepi

APELDOORN – Apenheul viert op dinsdag 1 mei een bijzondere mijlpaal: de 50e verjaardag van slingeraap Pepi. En bijzonder is het, want slingerapen worden in het wild maximaal zo’n 24 jaar oud. Bovendien is Pepi niet zomaar een inwoonster van het apenpark: van alle apen in Apenheul woont zij er het langst.

Verjaardagsfeestje
Pepi’s verzorgers zullen haar op 1 mei verrassen met een speciale apentaart. Ook alle bezoekers van Apenheul worden die dag getrakteerd op iets lekkers. Bovendien kunnen zij Pepi een symbolisch cadeau geven door een speciale button te maken. De opbrengst ervan gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds om Pepi’s bedreigde soortgenoten in het wild te beschermen. Hiervan zijn er nog slechts een paar honderd.

Bijzondere geschiedenis
Pepi is met recht een bijzondere inwoner van Apenheul én Apeldoorn te noemen. Ze behoorde tot één van de zes allereerste slingerapen die een jaar na de oprichting van Apenheul naar het apenpark verhuisden. Van dit groepje is alleen Pepi nog over. Daarmee is zij de enige aap die alles in Apenheul van begin af aan heeft meegemaakt. Ze overleefde zelfs de brand in het park in 1981. Pepi maakt het nog steeds goed, hoewel ze inmiddels de nodige ouderdomsverschijnselen vertoont. Ze loopt wat wiebelig en krommer dan de rest van de groep. Ook is haar zicht verminderd en heeft ze een kaal plekje op haar hoofd.

Zeer bedreigd
Colombiaanse slingerapen (wetenschappelijke naam Ateles fusciceps rufiventris) komen in het wild vooral voor in Oost-Panama en West-Colombia. Daar wordt hun voortbestaan zeer bedreigd: waarschijnlijk leven er nog een paar honderd in het wild. Het is dan ook één van de meest bedreigde apensoorten die in Apenheul leeft. Apenheul is al zo’n 25 jaar onderdeel van een internationaal fokprogramma voor Colombiaanse slingerapen. Door samen te werken met andere Europese dierentuinen, houdt Apenheul met succes een reservepopulatie Colombiaanse slingerapen in stand.

Korting en cadeaus
Bezoekers kunnen op Pepi’s verjaardag met korting naar Apenheul. Zowel volwassenen als kinderen betalen slechts 15,- per persoon wanneer ze hun entreekaartje online kopen. Kinderen krijgen bij aankoop van een kinderkaartje bovendien een gratis spotpakket cadeau. Wie Pepi symbolisch een cadeau wil geven, kan in het park voor een bedrag naar keuze een Pepi-button maken. De opbrengst hiervan gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds en wordt gebruikt om Pepi’s soortgenoten in het wild te beschermen.