Stedendriehoek

Apenheul stimuleert liefde voor dieren en natuur

Duurzaam ondernemen staat bij Stichting Apenheul voorop. Dit sluit aan bij haar missie: liefde voor dieren en natuur stimuleren bij de bezoekers. Bij alles wat Apenheul doet, houdt zij rekening met de druk op de natuur. Veel apen in het wild worden met uitsterven bedreigd. De natuur, hun leefgebied, staat onder grote druk. Maar ook mensen hebben de natuur nodig! Daarom stimuleert Apenheul al haar bezoekers om bewust(er) om te gaan met de natuur. Hoe? Door zelf het goede voorbeeld te geven!

Binnen én buiten Nederland werkt Apenheul aan een betere wereld. Natuurlijk worden er ‘standaard’ initiatieven genomen, zoals afval scheiden en water en energie besparen. Ook wordt er groene stroom, groen gas en duurzame ledverlichting gebruikt. Maar Apenheul gaat graag nog een stapje verder. Zo is het kantoor, tevens congres- en evenementenlocatie De St@art, een van de meest duurzame locaties in Nederland. Het gebouw is volledig CO2-neutraal en de vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede autobanden en spijkerbroeken.

Ook in het park wordt continu gekeken naar duurzame(re) oplossingen. Op meerdere plekken zijn houten (onder)delen vervangen door het materiaal Resysta®. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor hout. De nieuwe afvalbakken die dit jaar in gebruik zijn genomen, zijn hier ook van gemaakt. Hoe leuk is het om je ‘afvalverzamelaars’ van restafval te maken? Ook de medewerkers dragen een steentje bij. Een groot deel van hen draagt duurzame kleding. De spijkerbroeken zijn van het merk MUD jeans en ook de polo’s zijn gemaakt van gerecycled materiaal. In de inkooprichtlijnen van Apenheul is ook vastgelegd dat zij haar leveranciers selecteert op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De bezoekers ervaren van heel dichtbij zelfs de wereldwijde inzet van het Apenheul Natuurbehoudfonds. De Lazy Monkey-koffie die wordt geschonken, komt van het duurzame geelstaartwolaap-project in Peru. Een lekker maar ook betekenisvol bakje koffie!

Green Key

Duurzaamheid zit in de genen van Apenheul. Maar het is ook fijn om van anderen bevestigd te krijgen dat je goed bezig bent. Apenheul is dan ook heel trots dat zij in 2020 opnieuw het gouden Green Key certificaat heeft gekregen! Hiermee is het hoogste niveau van Green Key opnieuw behaald: een internationaal keurmerk voor duurzame organisaties in de vrijetijdssector.

Ontwikkelen voor aap, mens en natuur

Apenheul blijft investeren voor een betere wereld. Dit jaar is er een nieuw gebied met loslopende apen geopend op een centrale plek in het park. Biodiversiteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in dit nieuwe gebied. Het wordt niet alleen onder de aandacht gebracht, maar ook gestimuleerd. De grootste insectenmuur ter wereld die in het gebied staat, levert hier een belangrijke bijdrage aan. Deze muur en ook de aangeplante heesters, vaste planten en bloemen bieden ruimte voor insecten, vogels, reptielen, kleinere zoogdieren en natuurlijk de apen.

Er zijn in het gebied veel duurzaamheidstoepassingen aangebracht. Alle nieuwe gebouwen in dit gebied zijn helemaal gasloos. Net als op andere plekken in het park gebruikt Apenheul hier namelijk groene stroom. Ook de verwarming in de nieuwe dierenverblijven is energiezuinig. Een warmtepomp haalt energie (warmte) uit de binnen- en buitenlucht en verwarmt daarmee de verblijven. Daarnaast is ook heel veel materiaal hergebruikt, zoals twintig m³ stenen van het oude gesloopte hoofdgebouw voor de insectenmuren. Ook hout dat gekapt moest worden, is gebruikt voor klimstructuren voor de apen, voor de insectenmuren of in de verblijven voor de dieren. Hiervoor zijn weer nieuwe loofbomen teruggeplant.

De dierverblijven hebben duurzame en dynamische ledverlichting die het daglicht simuleert. De helderheid en kleurtemperatuur worden aangepast op de behoefte van de dieren. Dat is ook nog eens extra energiezuinig!

Door het zetten van kleine en grote stappen hoopt Apenheul haar park steeds een stukje duurzamer te maken. En haar bezoekers tijdens de leuke dag uit ook een beetje bewust te maken van de belangrijke rol die mensen daarin spelen.

Wil je weten wat Apenheul nog meer doet om duurzaam te ondernemen? Kijk op www.apenheul.nl/duurzaamheid