Stedendriehoek

Apeldoornse Vito dolblij met filmdebuut

Foto: VAN-GAN Photography

Tijdens het jaarlijkse Nederlands Film Festival in Utrecht ging de korte film When Light Fades van regisseur Daan Groot in première. Het verhaal gaat over de 10-jarige Tim die kampt met een depressie. Terwijl de andere kinderen onbezorgd spelen loopt hij rond met een zwaar gemoed. Naarmate hij zich verder isoleert wordt het moeilijker om de visioenen van een aangeboden ontsnapping te weerstaan. Hoewel de Apeldoornse hoofdrolspeler Vito Engelman (12) zich – gelukkig – nooit zo heeft gevoeld, kon hij zich goed inleven.

Foto: VAN-GAN Photography

Vito’s moeder Ganna is geen onbekende in de filmwereld. Als assistent regie en productie werkte zij mee aan grote producties in Israël. Ze nam haar zoon al eens mee naar een filmset. Toen de kans zich via Facebook aandeed om met een film mee te doen, moedigde ze Vito aan het te proberen. “Ik zag gelijk dat deze rol op zijn lijf was geschreven”, vertelt ze enthousiast. Zonder enige acteerervaring ging de toen 10-jarige naar de auditie. “Het was in het begin wel gek”, legt hij uit. “Maar het ging eigenlijk vanzelf.” Vito werd gecast voor de hoofdrol en verspreid over een aantal maanden vonden diverse filmdagen plaats. “Ik denk dat we in totaal zeven volle dagen gefilmd hebben. Er is heel veel geschoten en ook heel erg veel geknipt.” De cast en crew brachten ook een bezoekje aan een stuntschool. “Dat was heel gaaf. In een grote ruimte stond een tank. Daar ga je straks in, zei Daan. Ik weet ook nog wel dat we een scène in een meer hadden. Het was december en hartstikke koud. Onder mijn kleding had ik een wetsuit aan.”

Foto: VAN-GAN Photography

Het script voor de film When Light Fades lag al een tijdje klaar, maar het duurde een poos voordat de financiering rond was. Samen met Daans goede vriend en vakman Michel Rosendaal (first camera) begonnen zij aan dit avontuur. “De heren voelen elkaar feilloos aan”, legt Ganna uit. “Ze zijn echt op elkaar ingespeeld en hebben de kinderen fantastisch begeleid. Ik zat er wel heel erg bovenop. Het is de eerste keer voor mijn zoon en het is best een zwaar onderwerp. Ik wilde toch op m’n kind letten, maar Daan was superbetrokken. Hij is eigenlijk Vito, maar dan in het groot.” Vito’s moeder vindt het bijna ‘eng’ hoeveel raakvlakken haar zoon met de regisseur heeft. “Ze zijn allebei grappig en een tikkeltje dromerig. Daarnaast houden ze van vliegeren en skateboarden.” Vito lacht: “Ja, ik heb een keer geskate met Daan en Michel. Dat was echt leuk. Daan is heel aardig en heel fijn als regisseur.”

De film is on demand te zien op www.filmfestival.nl/films/when-light-fades.

Bekijk hier de trailer: