Stedendriehoek

Apeldoornse stadsfotograaf Sven Scholten blijft jaar langer

In juni 2019 startte stadsfotograaf Sven Scholten voor een periode van twee jaar. Al ruim een jaar valt zijn termijn als stadsfotograaf samen met de coronapandemie. Dit beperkt hem in zijn rol en heeft gevolgen voor zijn eindexpositie, die medio mei gepland stond. Daarom is besloten om zijn termijn te verlengen tot juni 2022.

Mooi volk

Met zijn busje toert Sven Scholten sinds juni 2019 door alle dorpen van Apeldoorn, op zoek naar ‘Mooi Volk’, zoals hij zijn project noemt. Sven portretteert Apeldoorners die in zijn ogen een podium verdienen. Mensen die hem inspireren en intrigeren, omdat ze net even anders zijn dan anders. Hij gaat met ze in gesprek en legt ze vast met zijn analoge camera.

Wethouder Cultuur Detlev Cziesso is blij dat Sven nog een jaar langer de rol van stadsfotograaf wil vervullen: “In de foto’s van Sven kun je terugzien dat hij echt geïnteresseerd is in het verhaal achter onze inwoners. Daarvoor is persoonlijk contact heel belangrijk en dat is sinds corona gewoon veel lastiger. Door Sven nog een jaar de tijd te geven, kan hij meer mooi volk op beeld vastleggen. En over een jaar kan heel Apeldoorn komen kijken naar zijn eindexpositie.”

Ambassadeur

De stadsfotograaf is, net als de stadsdichter, een ambassadeur van de gemeente Apeldoorn. Hij draagt bij aan de bekendheid van Apeldoorn en de inwoners. Ook versterkt hij de invulling van Apeldoorn als fotostad en werkt hij nauw samen met Apeldoorn Photo, het platform voor fotografie-activiteiten in de gemeente Apeldoorn. De stadsfotograaf heeft de ruimte om een eigen invulling te geven aan zijn rol en wordt begeleid door een commissie bestaande uit diverse fotografen, ACEC en de gemeente. Meer informatie over Sven Scholten en zijn project Mooi Volk is te zien op www.stadsfotograafapeldoorn.nl.