Stedendriehoek

Apeldoornse schoolkinderen ‘Wandelen voor Water’

APELDOORN – Op vrijdag 24 maart doen meer dan 425 kinderen van de groepen 7 en 8 van acht basisscholen in Apeldoorn mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. Zij lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen.

Wandelen voor Water is een landelijke bewustwording en fondswervende campagne die sinds 2003 bestaat. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. In het hele land lopen meer dan 26.000 kinderen mee. De sponsorloop wordt in Apeldoorn georganiseerd door Rotaryclub Apeldoorn ’t Loo.
Wandelen voor Water vindt elk jaar plaats rond 22 maart, in de week van VN Wereld Water Dag. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles over drinkwater en sanitatie en over de lokale situatie in het projectland. De kinderen in Apeldoorn lopen voor een project in het Afrikaanse land Malawi. “Helaas hebben veel mensen in Malawi nog geen toegang tot schoon drinkwater. Dit project betekent een betere toekomst voor duizenden mensen”, aldus Nienke Stavast van Rotaryclub Apeldoorn ’t Loo. De start van Wandelen voor Water is vrijdag 24 maart om 12.30 uur op het Marktplein in Apeldoorn.

Landelijke inzameling
Het geld dat de kinderen in Nederland inzamelen, wordt eventueel ondersteund door bijdragen van lokale sponsors zoals bedrijven en/of clubs. Dit bedrag wordt dan nog eens aangevuld door Stichting Aqua for All en gaat naar 25 verschillende projecten in Afrika en Azië. Dit initiatief draagt bij aan Sustainable Development Goal #6, die door de Verenigde Naties in 2015 is opgesteld. Het doel is dat alle mensen toegang hebben tot veilig drinkwater en sanitatievoorzieningen.
Wandelen voor Water is een initiatief van verschillende organisaties: stichting Aqua for All, Wilde Ganzen, Simavi, AMREF & ZOA en Akvo. Tevens heeft Aqua voor All alle projecten waarvoor gelopen wordt, beoordeeld en goedgekeurd. Samen met de steun van veel Rotary Clubs, waterbedrijven en kleinere stichtingen, doet Nederland echt iets voor schoon water in ontwikkelingslanden. Meer informatie via de website www.wandelenvoorwater.nl  en e-mail info@wandelenvoorwater.nl .