Stedendriehoek

Apeldoornse huiseigenaren gaan voor duurzaamheid

Klanten van Rabobank Apeldoorn en omgeving hebben in 2020 een mooie bijdrage geleverd aan het groener maken van Apeldoorn en de dorpen eromheen. Door huiseigenaren bij het afsluiten van een hypotheek te stimuleren gebruik te maken van een gunstige regeling om de woning te verduurzamen, werd in het afgelopen jaar structureel meer dan 1.171.200 kilogram bespaard op de CO2-uitstoot.

Dit blijkt uit cijfers van de afdeling Duurzaam Wonen van de Rabobank, die onder andere onderzoek doet naar duurzaamheid en de voortgang van de energietransitie. “Dit is voor ons een fantastisch resultaat”, zegt Sjoerd Scholte, directievoorzitter Rabobank Apeldoorn en omgeving. “Per klant bedraagt de CO2-besparing gemiddeld 4800 kilogram per jaar, afhankelijk van de energiebesparende voorzieningen die zijn genomen.”

Meefinancieren

Eén op de vijf klanten van Rabobank Apeldoorn en omgeving maakte in 2020 bij het afsluiten van de hypotheek gebruik van de gunstige regeling, die specifiek bedoeld is voor het meefinancieren van een duurzame verbouwing. “Mensen kunnen twee jaar beschikken over dit potje met geld en zelf bepalen welke energiebesparende maatregelen ze nemen. Zolang het geld niet wordt gebruikt, ontvangen ze een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente. Het levert de huiseigenaar veel op. Per saldo dalen de woonlasten, het wooncomfort gaat omhoog en de verkoopwaarde van het huis stijgt. Daarnaast draagt verduurzaming bij aan een betere leefomgeving.”

Duurzaamheidsadviseurs

Het thema duurzaamheid is verweven in de dienstverlening van de Rabobank. Om klanten goed advies te kunnen geven, hebben alle financieel adviseurs bij Rabobank Apeldoorn en omgeving een erkende opleiding Adviseur Duurzaam Wonen gevolgd. Sjoerd Scholte: “Als bank hebben wij een belangrijke positie in de maatschappij. We willen echt een slag maken als het gaat om duurzamer wonen en meer doen dan hypotheken verstrekken. We willen mensen inzicht geven in hoe ze hun woonwensen kunnen realiseren en tegelijk iets moois kunnen doen voor de wereld. Ons streven is om dit jaar één op de vier klanten in Apeldoorn en omgeving te helpen met het verduurzamen van de woning.”

HuisScan

Om de klant nog beter van dienst te zijn, werkt de Rabobank samen met duurzaamheidspartner HomeQgo. Door de gratis online HuisScan van HomeQgo te doen, ontdekt de klant welke energiebesparende voorzieningen geschikt zijn voor het verduurzamen van zijn woning en wat deze maatregelen kosten en opleveren. De HuisScan meet de woning met slimme tools op afstand in en creëert een 3D-woningmodel.

Rabobank Apeldoorn en omgeving geeft daarnaast regelmatig webinars over de aantrekkelijke mogelijkheden om verduurzaming mee te financieren. Ook haakt de bank aan bij initiatieven van platform Energiek Apeldoorn van de gemeente Apeldoorn. “Mensen die niet weten waar ze moeten beginnen, kunnen onafhankelijk en gratis advies krijgen van energiecoaches”, vertelt Sjoerd Scholte. “Ze worden zo op het goede spoor gezet van alle besparingsmogelijkheden die er zijn voordat ze met ons in gesprek gaan.”