Stedendriehoek

Apeldoornse horeca-ondernemers realiseren pop-up terrassen

Foto: Shutterstock

Om te voorkomen dat de terrassen in het centrum van Apeldoorn te druk worden, gaan diverse horeca-ondernemers op verschillende plekken pop-up terrassen realiseren. Zo komt er bij het station een soort pop-up festivalterras met foodtrucks, in het Oranjepark een pop-up picknick en in het Beekpark een pop-up terras. Gasten kunnen hier tot en met eind augustus in kleine gezelschappen genieten van het mooie weer, verkoelende drankjes en lekker eten.

Jeroen ten Veen van Café Jeroen en Elise Teunissen van Teun Apeldoorn hebben met diverse ondernemers de handen ineen geslagen om picknicks te verzorgen in het Oranjepark. “Het idee voor de pop-up picknick is heel basic”, vertelt Elise enthousiast. “Neem je kleedje mee en ga lekker picknicken in de buitenlucht. Wij zetten er een bar neer en verzorgen de drankjes. Henri Bloem levert de wijnen, de Pastazaak de picknickboxen en Van Swoll het ijs.”

Het open karakter van het park biedt de mogelijkheid om voldoende afstand te houden. “We zullen erop toezien dat mensen zich aan de regels houden en het park schoon blijft”, legt Jeroen uit. “Er komen ook toiletten te staan, zodat mensen wat langer kunnen blijven.” Het is de bedoeling dat het pop-up picknicken vrijdag 5 juni van start gaat en iedere dag van circa 12.00 tot 22.00 uur mogelijk is. “We zijn wel afhankelijk van het weer. Met slecht weer zijn we gesloten.” Jeroen glimlacht: “We staan er positief in en zetten ons beste beentje voor. Wij hebben er veel zin in.”

Nacho’s en olifantenplanken

Frits Groeneveld van Wijnbar en Tapperij Den Olifant hoopt op zaterdag 6 juni een soort festivalterras op het grasveld bij de taxistandplaats van het station Apeldoorn te openen. “Met die anderhalvemeterregel kan ik sowieso niets in Den Olifant zelf”, legt Frits uit. “Dus kwam ik op het idee om ergens anders een vergunning voor aan te vragen. Ik weet dat je geen evenementen mag organiseren, maar uitbreiding van een terras mag natuurlijk wel.” Er wordt een stukje strand gestort en er komen zes foodtrucks om het terras heen te staan. Je kunt hier terecht voor onder andere de roemruchte nacho’s en olifantenplanken, spareribs, ijs en salades. “De mensen blijven allemaal zitten aan tafel; wij serveren vanuit die foodtrucks lunch en diner. Overal hangen QR-codes waarmee mensen de menukaart kunnen scannen, zodat je die kaart niet hoeft vast te houden.”

Doordeweeks zijn de foodtrucks open van 11.00 tot 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur. “We richten ons er heel erg op dat iedereen op een veilige en vooral ook fijne manier een drankje kan komen doen.”

Verkoelende drankjes 

Medio juni opent Joost Cales van Café Confetti, in samenwerking met Martin Steenbeek van Sunset Bar, een pop-up terras in het Beekpark. “Dit park staat bekend om diverse evenementen zoals Roots in the Woods en Lepeltje Lepeltje”, vertelt Joost. “Het is een mooie locatie met een beetje bos en veel zon. We gaan het inrichten als terras met zitplaatsen in het gras en picknicktafels. Men kan in de schaduw en in de zon zitten. We kleden het mooi aan en er komt een tapeiland met verkoelende frisdranken, lekkere biertjes en mooie wijnen. Vanaf hier wordt het bezorgd bij de gasten. We zijn nog in gesprek met diverse foodtrucks.”

Om alles volgens de RIVM-richtlijnen te laten verlopen, worden er looproutes uitgestippeld. Gasten melden zich bij de entree en worden naar hun tafels geleid. Er wordt voldoende rekening gehouden met de afstand tussen de zitplaatsen. Daarnaast is er goede toiletvoorziening aanwezig.

Het pop-up terras is geopend met mooi weer. “We hopen natuurlijk op een mooie zomer. We gaan midden juni open en zijn iedere donderdag geopend van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur en zondag van 11.00 tot 21.00 uur.” Joost glimlacht: “Het is een hele uitdaging, maar ik heb er zeker zin in.”