Stedendriehoek

Apeldoornse historie weer zichtbaar

APELDOORN – Ontluifelen, kleur bekennen en oog voor detail. Allemaal kenmerken die de historische uitstraling van de binnenstad versterken. En dat is precies waar het Gevelfonds voor staat. Dit fonds is in 2014 opgezet en inmiddels zijn vijftien gevels in het centrum van Apeldoorn in ere hersteld. Pandeigenaren die hun gevel in historische staat terug willen brengen, betalen het grootste deel van de kosten zelf. Maar met een financieel steuntje in de rug maakt het Gevelfonds het herstellen nog iets aantrekkelijker.

Het Gevelfonds maakt zichtbaar hoe mooi de meeste panden in de binnenstad zijn. De historische gevels boven de winkels waren altijd al te zien, nu past bij veel gebouwen de gevel van de winkel eronder er ook weer bij. Pandeigenaren en winkeleigenaren zijn enthousiast. Zij vertellen het verhaal van hun opgeknapte pand en weten hiermee andere eigenaren te enthousiasmeren om ook te investeren in hun pand en de binnenstad. En ook de bezoekers van de binnenstad zijn vol lof over de herstelde gevels.

De gemeente gaat in gesprek met eigenaren die hun pand willen verbouwen. De gemeente verzamelt oud beeldmateriaal en kijkt of er nog oorspronkelijke delen van de gevel aanwezig zijn. Meestal is een eigenaar of aanvrager dan al enthousiast over wat er mogelijk is met het pand. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een plan aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De subsidie is dan een steuntje in de rug voor de extra inspanning die de eigenaar doet om er een fraai plan van te maken. Per aanvraag betaalt de gemeente de helft van de kosten tot een maximum van 10.000 euro, afhankelijk van de breedte van het pand.

De gemeente werkt nauw samen met Apeldoornse pandeigenaren en landelijke winkelketens, maar ook met het CODA archief en erfgoedverenigingen. Het Apeldoornse Gidsencollectief wijst in zijn stadswandelingen de bezoekers op de mooie plekken en pandjes in Apeldoorn en deelt ansichtkaarten uit met oude afbeeldingen van de panden. Deze setjes zijn onder andere ook verkrijgbaar bij de receptie van het stadhuis en bij CODA.
De gemeenteraad stelt voor de periode 2016-2017 100.000 euro beschikbaar voor het herstel van de gevels.