Stedendriehoek

Apeldoornse coalitie nu verder zonder D66; drie raadsleden stappen uit partij

Foto: Gemeente Apeldoorn

De afgelopen dagen zijn er door de situatie binnen D66 diverse gesprekken gevoerd tussen de vijf coalitiepartijen. Inzet van de gesprekken was om de coalitie bij elkaar te houden.

Deze gesprekken hebben echter niet tot het gewenste resultaat geleid. VVD, Lokaal Apeldoorn, CDA en GroenLinks gaan nu als minderheidscoalitie verder en gaan actief op zoek naar steun van de andere fracties. “De recente gebeurtenissen hebben ons volkomen verrast en geven ons helaas geen vertrouwen in een stabiele voortzetting in deze raadsperiode. Daarom hebben wij D66 laten weten dat wij als vier partijen verder gaan in deze coalitie. Wij vinden de ontstane situatie zeer spijtig en wensen D66 veel sterkte toe om in alle rust weer te herstellen”, aldus de gezamenlijke fractievoorzitters van de vier partijen.

Drie raadsleden 

Gavin Treep, Jeroen Slikker en Robert van Vliet stappen uit de Apeldoornse D66-fractie. De afsplitsing van het drietal raadsleden komt onder meer voort uit een uitspraak van afdelingsvoorzitter Gerjan van Engelenhoven in De Stentor aan het adres van Van Vliet.

Van Engelenhoven hierover: “De bedoeling was om in algemene zin aan te geven dat er binnen onze partij geen ruimte is voor uitsluiting of discriminatie. Hierbij heb ik nooit de bedoeling gehad Van Vliet direct persoonlijk van discriminatie te beschuldigen. De eerdere uitspraken zijn uit hun verband gerukt.” Het betreurt Van Engelenhoven dan ook dat zijn uitspraken verkeerd zijn overgekomen.

Lijsttrekker Bouwien ten Bokum: “Er is tijd nodig om deze wonden te laten helen en met elkaar te reflecteren, maar ook nu weer vooruit te kijken. Er staat veel op het spel. Met de juiste mensen moeten we nu hard aan het werk om het vertrouwen te herstellen.”