Stedendriehoek

Apeldoornse Carola kan kosten voor broodnodige hulphond niet volledig zelf ophoesten

‘Ik verlang naar weer een kans op kleine geluksmomentjes’

door Elisa De Bruijn

APELDOORN – Mensen met een beperking maken veel gebruik van hulphonden. Hulphonden zijn speciaal opgeleide honden die hen meer vrijheid, zelfstandigheid en zelfverzekerdheid bieden. De Apeldoornse Carola (35) lijdt aan het complex posttraumatisch stresssyndroom (C-PTSS) en het chronisch vermoeidheid syndroom (CVS). Zij is op zoek naar een hulphond die een grote steun zal zijn in haar leven. De kosten van een hulphond zijn ontzettend hoog en met donaties hoopt zij het bedrag bij elkaar te brengen.  

Carola heeft door meerdere traumatische ervaringen als tienermeisje C-PTSS opgelopen. Zij kreeg op jonge leeftijd met huiselijk geweld en seksueel misbruik te maken. Hiervoor heeft zij verschillende behandelingen gevolgd op jonge maar ook op oudere leeftijd. Op dit moment is de behandeling gericht op ACT-therapie. “Ik groeide op in een gezin met een moeder die ernstige psychische problemen had en een alcoholistische vader”, vertelt Carola. “Mijn moeder werd met regelmaat opgenomen in een GGZ-kliniek. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik vaak de verantwoordelijkheid voor het gezin op mij nam. Hierdoor groeide ik veel te snel en op een onveilige manier op.”

Pleeggezin

Carola kwam als 14-jarig meisje in een pleeggezin terecht, maar kon daar niet aarden. “Ik was al hun liefde en aandacht niet gewend en wist niet goed hoe ik hier het beste mee kon omgaan.” Hierop volgden verschillende andere woonplekken. Op 16-jarige leeftijd besloot Carola op haarzelf te gaan wonen, waar zij na korte tijd haar huidige man Danny leerde kennen en samen in Vaassen gingen wonen. “Zelfs na twintig jaar is mijn leven niet meer wat het zou mogen zijn. Ik heb veel last van herbelevingen en dissociatie met soms conversie. Op zo’n moment sturen mijn hersenen mijn lichaam niet goed aan en ervaar ik zoveel stress dat ik niet goed in staat ben te reageren op dingen die spelen in het hier en nu. Dit kan best weleens voor onveilige situaties zorgen, zoals een val met mijn fiets bijvoorbeeld”, vertelt Carola. “Als ik in een herbeleving schiet, komt dit voornamelijk door een trigger van bijvoorbeeld een dichtslaande deur of een bepaalde geur. Ik bevries vaak en vlucht in mijn gedachtes. Dit is beangstigend en kost mij veel energie.”

Carola vertelt dat zij, ondanks haar diverse medicatie, slechte nachten heeft en haar slaap vaak wordt verstoord door nachtmerries. Paniek en snelle overprikkeling beïnvloeden het leven van Carola en haar gezin dagelijks. “Het raakt me dat mijn kinderen toch meer rekening met mij houden dan een gemiddelde moeder. Ook al zou ik proberen verandering hierin te brengen, kan ik hier niets tegen doen. Ik voel me eenzaam en verward omdat ik zo graag anders had willen zijn.”

Blijvende klachten

Door Carola’s diverse behandelingen heeft zij meer inzicht en vaardigheden gekregen, die haar helpen om te gaan met haar ziekte, maar dit alles heeft helaas onvoldoende effect om met stabiliteit door het leven te gaan. Dit komt onder andere door haar complexe vorm van PTSS. Hierdoor zijn bepaalde klachten blijvend. “Alles voelt onveilig. Zelfs de kleine dingen zoals even langs de supermarkt gaan, zijn voor mij heel ingrijpend. Meestal doe ik alles onder begeleiding.” Carola bezoekt graag vrienden of familie, maar zelfs dit is voor haar enorm prikkelend en dus niet vanzelfsprekend. “Een hulphond zal een maatje en steun zijn in stressvolle situaties en kan mij waarschuwen als ik te veel spanning opbouw. Hierdoor heb ik in de toekomst minder kans op een paniekaanval en kan de hulphond mij helpen hier makkelijker uit te halen. Ook kan hij mij ’s nachts wakker maken tijdens een nachtmerrie. Hierdoor hoop ik zeker met mijn ziekte CVS minder vermoeid te raken en energie over te houden voor de dag.”

Een hulphond kan Carola en haar gezin op een positieve manier beïnvloeden, haar kwaliteit van leven vergroten en meer zekerheid bieden. Carola hoopt haar sociale contacten te herstellen, haar dagindeling te veranderen en op eigen kracht de wereld weer opnieuw te gaan ontdekken. “Ik hoop weer gezellige dingen met mijn gezin te ondernemen en misschien zelfs weer te gaan sporten.”

Overleven

De kosten van een hulphond zijn erg hoog en worden niet vergoed. Carola hoopt door haar verhaal mensen meer bewust te hebben gemaakt over de impact van haar ziektes en hoe moeilijk het proces naar een hulphond soms kan zijn. “Op dit moment voelt alles als overleven, terwijl ik kamp met de gevolgen van mijn ongeneeslijke ziektes. Met een hulphond heb ik weer een kans op kleine geluksmomentjes. Dit is mijn laatste hoop.”

Wilt u Carola en haar gezin steunen? Doneer nu https://steunactie.nl/actie/psychosociale-hulphond-voor-mij-en-mijn-gezin/-25729