Stedendriehoek

Apeldoorns Uiltje voor kinderboekenschrijver Maranke Rinck

In bijzijn van groep 5/6 van de Emmaschool in Apeldoorn hoorde kinderboekenschrijver Maranke Rinck dat zij met haar boek Bob Popcorn het Apeldoorns Uiltje heeft gewonnen. Maranke ontvangt deze prijs op 30 september uit handen van een aantal afgevaardigden van de Apeldoornse Kinderjury in de Klas en CODA-directeur Carin Reinders, tijdens de opening van de Kinderboekenweek.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaar van het beste kinderboek, waarop leerlingen konden stemmen tijdens het educatieve programma Kinderjury in de Klas dat CODA aanbiedt. Hoewel de CODA-leesconsulenten de afgelopen periode geen fysieke schoolbezoeken konden afleggen vanwege de coronamaatregelen, is de Apeldoornse Kinderjury in de Klas ‘gewoon’ aan het werk geweest. Door online snel te schakelen en een digitale variant in te richten, kon het leesbevorderingsproject voor heel veel leerlingen en scholen doorgaan.

Na de introductieles in de klas ontving elke groep 25 nieuwe boeken, waarmee leerlingen aan de slag gingen voor de Kinderjury. Ze kregen voor elk gelezen boek een sterrensticker; ook kon per boek een leuke opdracht worden gemaakt. Onlangs waren de CODA-leesconsulenten via het digibord ‘te gast’ in de klas en konden de leerlingen hun stem op hun favoriete boek uitbrengen. De meeste stemmen gingen naar Bob Popcorn van Maranke Rinck en daarmee wint zij dit jaar het Apeldoorns Uiltje.

Niet alleen de winnende school was enthousiast, maar ook een leerkracht van openbare basisschool Het Web vertelde dat ze erg blij is met de verschillende leesactiviteiten van CODA, waaronder Kinderjury in de Klas en de Boekenbende: “De hele groep is een AVI-niveau gestegen! Er is zelfs een leerling maar liefst twee niveaus omhoog gegaan, mede omdat ze dankzij de aanwezige Kinderjuryboeken veel heeft gelezen.” Eymen, leerling uit groep 6 van dezelfde school, hield zijn boekpromotie zelfs gewoon online toen alle leerlingen nog thuis zaten.

Ook in de zomervakantie is er bij CODA (online) aandacht voor lezen. Met het leuke en leerzame leesprogramma Vakantielezen stimuleert CODA kinderen om ook in de vakantie door te blijven lezen. Kijk voor meer informatie op www.coda-apeldoorn.nl/vakantielezen.