Stedendriehoek

Apeldoorner laat boten vliegen

APELDOORN – Olmar van Beurden, afkomstig uit Apeldoorn, is dit jaar begonnen bij het TU Delft Solar Boat Team. Als student Elektro Techniek houdt hij zich hier bezig met de elektronica van de boot.

Het TU Delft Solar Boat Team is een ploeg van 26 studenten van de TU Delft, die allen naast hun studie een boot ontwerpen en bouwen die volledig vaart op zonne-energie. “Met deze boot doen we mee aan races in zowel Nederland als in het buitenland (Monaco). In het verleden heeft ons team al vele malen meegedaan aan wedstrijden, waarvan een groot deel van de etappes zijn gewonnen. Ons team gelooft dat het gebruik van duurzame energie in de maritieme sector een steeds grotere rol gaat spelen en uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. We zoeken door elk jaar een nieuwe boot te ontwerpen en bouwen, de grenzen op van wat er mogelijk is met duurzame energie. Dit doen we om de maritieme wereld te laten zien dat er veel bereikt kan worden met zonne-energie.”

Olmar is na zijn tijd op de middelbare school, de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn (KSG), begonnen aan zijn studie Elektro Techniek in Delft. Hier woont hij inmiddels alweer drie jaar. Hij heeft inmiddels zijn bachelor afgerond en is begonnen aan zijn master. Naast de master versterkt hij dit studiejaar het nieuwe Solar Boat Team als Engineer. Dit doet hij parttime om ervaring op te doen met engineering en vele andere gebieden. Met de kennis die hij heeft opgedaan, helpt hij het nieuwe Solar Boat Team van 2017/2018 nu met de elektronica. Hij houdt zich bezig met de batterij van de boot. Hierdoor kan de boot energie van de zonnepanelen opslaan, en vervolgens deze energie gebruiken om te varen of zelfs te vliegen.

Door de ontwikkelingen die het team heeft doorlopen sinds de oprichting in 2006, heeft het een boot kunnen ontwerpen en bouwen die snelheden heeft kunnen bereiken tot wel 55 kilometer per uur. “Deze snelheden zijn mogelijk doordat de boot ‘vliegt’ op draagvleugels. Door deze draagvleugels kan de boot bij een snelheid van 20 kilometer per uur al ‘opstijgen’ uit het water, waardoor de weerstand aanzienlijk verkleint.”