Stedendriehoek

Apeldoorner fietst pelgrimstocht voor het goede doel

SANTIAGO DE COMPOSTELA/APELDOORN – De meute fietst tegenwoordig onder massale media-aandacht tegen de Alpe d’Huez op. Henri Ververs deed het bijna twee weken lang in volstrekte afzondering. Om aandacht te vragen voor de strijd tegen de ziekte ALS fietste de 57-jarige Apeldoorner in twaalf etappes moederziel alleen van Sevilla naar Santiago de Compostela. In het Galicische bedevaartsoord voltooide Ververs vier dagen voor Pinksteren zijn meer dan duizend kilometer lange ‘Camino’. Afzien én genieten voor een goed doel.

De fervente fietser stapte in 2014 en 2015 al eerder op zijn mountainbike, om geld in te zamelen voor het bestrijden van de ziekte waaraan zijn moeder elf jaar geleden overleed. In tegenstelling tot zijn eerdere pelgrimstochten lag het startpunt ditmaal niet in het noordelijke Baskenland, maar in het zuiden van Spanje. Vanuit een Andalusische bakoven zette Ververs op zondag 21 mei koers naar de noordwesthoek van het Iberisch schiereiland. Daar voltooide hij medio vorige week zijn opzienbarende strijd tegen de elementen.

 

Via een blog hield de sportieve avonturier het thuisfront en zijn donateurs op de hoogte van zijn vorderingen. Met temperaturen die de dertig graden ruimschoots overschreden, beklimmingen over ‘hobbels’ met hoogste punten tussen de 1400 en 1800 meter én onvermijdelijke materiaalpech, kreeg Ververs het nodige voor de pedalen. Met de finish in zicht stelde hij vrienden en kennissen gerust. “Voor de mensen die zich zorgen over mij maken: ik teken enorm in mijn gezicht maar voel me prima. Ben ‘s avonds moe, maar dat mag ook na zon inspanning. Verder geen klachten of pijntjes. Met andere woorden: het gaat prima met mij en ik geniet volop.”

 

Iedereen kan de weg die Henri Ververs tijdens zijn Camino aflegde terugvinden op zowel http://henriopcamino2017.blogspot.nl als de gelijknamige Facebookpagina. Giften voor de stichting Stop ALS! blijven eveneens meer dan welkom.

 

Na het bereiken van het eindpunt had de Apeldoornse kilometervreter nog voldoende energie over om in de basiliek van de heilige Jakobus de avondmis bij te wonen. Zelfs het heen en weer zwaaien van de zogenaamde Botafumeiro een gigantisch wierookvat bracht de mountainbikende bedevaartganger niet meer uit balans. Met zijn ‘Compostelaat’ een soort getuigschrift op zak keerde hij zondag terug in Nederland.

 

Moe maar bijzonder voldaan keek Henri Ververs terug op zijn inspanningen. “Een wens om de Camino alleen te doen is in vervulling gegaan. Alleen staan op een gigantisch plein voor een imposante kathedraal maar je totaal niet alleen voelen. Gesteund door mede-pelgrims blogvolgers vrienden en familie. Een bijzonder gevoel!”